Zwakkere euro ondersteunt EU-tarweprijs

13-11-2019 | |
Foto: EPA - Foto: LARRY W. SMITH
Foto: EPA

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar is zwakker geworden.

Hierdoor is het interessanter om graan uit de Europese Unie te kopen, omdat deze goedkoper op de wereldmarkt wordt aangeboden. De afzet van EU-tarwe op de wereldmarkt blijft daardoor stevig. De EU-tarwenotering op de graanbeurs in Rotterdam zette deze week een stap omhoog. De EU-voertarwe notering steeg met € 3 naar € 188 per ton.

Opwaartse prijsdruk

Ook de notering voor maaltarwe steeg 12 november op de termijnmarkt in Parijs naar € 178,50 per ton. Daarmee staat de tarwenotering weer op het niveau van begin november. Het hogere prijsniveau in de EU wordt ondersteund door een lagere tarweproductie in Frankrijk. Het Franse landbouwministerie heeft deze maand de tarweproductie verlaagd met 0,2 miljoen ton naar 39,5 miljoen ton zachte tarwe.

Exportvolume vrijwel onveranderd

Rond het Zwarte Zeegebied blijven de graanprijzen gelijk, ondanks een hogere verwachte tarweopbrengst voor Rusland. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht namelijk dat het exportvolume vrijwel onveranderd blijft.

Export VS

De export vanuit de Verenigde Staten valt niet tegen, waardoor de tarwenoteringen ondersteuning vinden. Daarnaast dalen de temperaturen sterk, wat ongunstig is voor de graangewassen. Volgens het USDA is 92% van de wintertarwe ingezaaid. Dat is vergelijkbaar met de inzaaiwerkzaamheden van de afgelopen jaren.

Maisoogst vordert gestaag

Voor mais vorderen de oogstwerkzaamheden, maar de opgelopen vertraging is nog niet ingelopen. 66% van mais is geoogst en ligt daarmee nog steeds achter het meerjarig gemiddelde. De notering voor mais van het december-contract beweegt dan ook op een hoger niveau dan twee maanden geleden op de termijnmarkt in Chicago.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer