Zware lammeren brengen minder op

17-12-2019 | |
Foto: Herbert Wiggerman - Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De vraag naar lammeren viel tegen op de veemarkt Leeuwarden. Dat drukte de prijzen.

Handelaren zagen dat de handel an sich niet heel veel stroever verliep, maar de dieren werden tegen lagere prijzen verkocht.

Dat de prijzen voor de zwaarste dieren daalden, had vooral te maken met het feit dat er minder inkopers op de markt waren. Daardoor was er ook minder concurrentie en daar profiteerden inkopers dankbaar van.

Prijsafname: € 2,50

Voor zowel de zwaarste rammen, ooien als slachtschapen werd € 2,50 per dier minder betaald dan op de markt van vorige week. Daarmee kwam de notering voor zware rammen (boven 25 kilo) uit op € 100 tot € 115 per dier. Met die prijsdaling duikt de prijs plots weer onder het niveau van een jaar terug. Handelaren verwachten niet dat de prijs op de laatste markt van het jaar weer gaat stijgen.

Geen extra vraag naar lamsvlees

Richting kerst lijkt er geen sprake van extra vraag naar lamsvlees. De kleine opleving in de vraag is al achter de rug en slachterijen willen nu niet te veel inkopen en hopen daarmee voorraadvorming te voorkomen.

Handelaren verwachten dat er volgende week nog wel wat dieren richting Belgische afnemers gaan, maar van een levendige handel zal geen sprake zijn. Een stabiele prijs is dan ook het hoogst haalbare.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer