‘Zwarte Donderdag’ voor pluimveehouderij (en de rest)

De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep komt op slechtst denkbare moment.

Het was met recht een zwarte donderdag, gister. Een rampdag. Om de rampspoed even kort te noemen: terroristische aanslagen in Europa, de coronacrisis met steeds meer lockdowns en zware economische gevolgen, ook in de food- en agrisector.

Zenuwen

En juist in die sector zijn de zenuwen gespannen voor de Afrikaanse varkenspest (AVP) die voor de poort staat en voor de harde brexit die steeds reëler wordt. En dan gister als klap op de vuurpijl een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (AI) in Nederland.

Lichtpunten ver te zoeken

Je zou er moedeloos van worden. Lichtpunten zijn ver te zoeken. Dit komt op het slechtst denkbare moment. Wel wordt Nederland steeds beter in het managen van AI. Liep het in 2003 nog finaal uit de hand, de uitbraken van de afgelopen jaren zijn redelijk beperkt gebleven. Dat is te danken aan adequate maatregelen tegen de ziekte en tegen economische gevolgen.

Compartimentering en regionalisering

Heel belangrijk zijn zaken als compartimentering en regionalisering. Andere landen zien ons niet als één te blokkeren exporteur, maar kunnen blijven importeren uit delen van ons land. Dat beperkt de schade enigszins. Ook het instellen van corridors zodat de verwerking door kan gaan, werkt goed. De bestrijding van de ziekte gaat bijna als een geoliede machine.

De bestrijding van de ziekte gaat bijna als een geoliede machine

Schrale troost

Maar toch, het is een schrale troost. Vooral de exportafhankelijke pluimveevleessector krijgt nu een klap bovenop de coronaproblemen die er al waren. Tanden op elkaar en hopen op beter tijden lijkt voor dit moment het enige wat er op zit. En straks proberen toch weer opnieuw lessen te leren hoe die vogelgriep – en andere ziektes – buiten de deur te houden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.