Skip to content

Zweeds Lantmännen opent nieuwe fabriek tarwe-eiwit

De Zweden willen daarmee inspelen op de groeiende vraag naar plantaardig voedsel.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Lantmännen tarwe-eiwit premium

Lantmännen is eigendom van 19.000 boeren. Zij telen het graan dat in de nieuwe fabriek wordt verwerkt. Foto: Hans Prinsen

Het Zweedse agrohandels- en voedingsconcern Lantmännen heeft een nieuwe productiefaciliteit voor tarwe-eiwit geopend.

Het investeerde omgerekend € 70 miljoen in de bouw van faciliteiten voor de productie van glutenproteïne als ingrediënt voor de levensmiddelenindustrie.

De Zweden willen daarmee inspelen op de groeiende vraag naar plantaardig ingrediënten, onder andere naar tarwe-eiwit. De bedoelde proteïne kan breed worden ingezet in de voedingsindustrie, onder andere in bakkerijproducten en plantaardige vervangers. De nieuwe productie- en opslagfaciliteiten werden toegevoegd aan de bioraffinaderij in Norrköping. Voor Lantmännen is het de derde fabriek in Zweden waar graan wordt verwerkt tot voedingsingrediënten.

Waardegroei van de grondstof

Lantmännen is eigendom van 19.000 boeren. Zij telen het graan dat in de nieuwe fabriek wordt verwerkt. Voor de graantelers van de coöperatie brengt de investering een aanzienlijke waardegroei van de grondstof met zich mee, zo stelt Lantmännen. Los daarvan moet de investering worden gezien tegen de achtergrond van de bedrijfsstrategie om te voldoen aan de vraag naar duurzame producten, zowel nationaal als internationaal.

Vorig jaar ging het bedrijf nog een samenwerking aan met Mycorena, dat mycoproteïnen (eiwitten op basis van schimmels) ontwikkelt. De schimmels kunnen groeien op reststromen uit onder andere de graanverwerking.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin