Zwijnenhek effectief tegen AVP als onderdeel totaalpakket

03-02-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Afrasteringen langs met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette gebieden zijn alleen effectief als onderdeel van een totaalpakket.

Dit stelde Bernard van Goethem, directeur Diergezondheid en -Welzijn van de Europese Commissie afgelopen week. Alleen een afrastering plaatsen is onvoldoende om de verspreiding van het virus tegen te gaan omdat wilde zwijnen slim genoeg zijn om op den duur toch het hek weten te passeren. Afrasteringen hebben volgens het Duitse Friedrich Loeffler Institut (FLI) wel een remmende werking maar het plaatsen van een afrastering betekent niet dat er geen of minder bewaking in de omgeving moet zijn.

Afschieten zwijnen

De combinatie hekken met gerichte, intensieve bejaging zoals bij de uitbraak in Tsjechië en langs de Franse grens is gebeurd is volgens Van Goethem het meest effectief. Dit wordt ook door het FLI bevestigd. De succesvolle aanpak van Frankrijk waarbij op ruim 1.000 geschoten zwijnen geen enkel besmet dier gevonden is, staat ook model voor het Deense hekwerk en de pas geplaatste afrasteringen langs de Duits-Poolse grens.

van der Linde


Beheer