Zwitserse onderzoekers ontcijferen dodelijkheid clostridium

Onderzoekers van drie faculteiten binnen de universiteit van Bern hebben ontdekt hoe de clostridium perfringens-bacterie voor biggen geboortediarree met fatale darmbloedingen veroorzaakt.

Het was al bekend dat de beta-toxine die de bacterie produceert bloedvaten beschadigt, wat tot darmbloedingen leidt. De Zwitserse onderzoekers ontdekten dat de zogenaamde CD31-molecuul er juist voor zorgt dat de toxine de bloedvatcellen vernietigt. Het gif dat de clostridium-bacterie produceert, hecht zich aan het betreffende molecuul en vernietigt vervolgens het celmembraam, met bloedingen als gevolg.

Betere vaccins ontwikkelen

De ontdekking maakt het nu mogelijk om betere vaccins te ontwikkelen tegen geboortediarree bij biggen. De huidige vaccins voor zeugen werken wel, maar kunnen een wisselend effect hebben. Een clostridium-besmetting kan ook met antibiotica behandeld worden, maar heel jonge biggen met antibiotica behandelen heeft als bijkomend nadeel dat de antibiotica invloed hebben op de ontwikkelende darmflora van de big.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.