Doorgaan naar artikel

Agrico en Nedato samen verder in tafelaardappelen

Agrico en Nedato

Tafelaardappelen in een kuubskist bij Leo de Kock. Door het samengaan van Agrico en Nedato zal op termijn de verpakkingslocatie van Leo de Kock in Purmerend de deuren sluiten. Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Agrico en Nedato brengen, samen met het dochterbedrijf van Agrico, Leo de Kock, hun gangbare tafelaardappelactiviteiten onder in een nieuwe coöperatie van tafelaardappeltelers. De nieuwe organisatie start dit najaar met haar activiteiten.

De bedrijven kondigden in april vorig jaar aan de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Als reden gaven ze de toenemende vraag van afnemers naar een integraal aanbod en structureel gewijzigde behoeften bij consumenten. Zo verschuift de consumentenbehoefte van traditionele aardappelgerechten naar meer veelzijdige toepassingen. Agrico, Nedato en Leo de Kock zien mogelijkheden hierop in te spelen door te investeren in innovatieve aardappelrassen en verhoging van de kwaliteitsklassen.

Samenwerken in gehele keten van teelt, handel en inpakken

In totaal is de nieuwe coöperatie goed voor de teelt van zo’n 3.200 hectare gangbare tafelaardappelen afkomstig van rond 200 telers, licht Agrico-COO Mark Zuidhof toe. De coöperatie, waarvan de nieuwe naam binnenkort wordt bekendgemaakt, gaat samenwerken in de gehele keten van teelt, handel en inpakken. Het gaat alleen om de activiteiten wat betreft de gangbare tafelaardappelen. Wat betreft de biologische tafelaardappelen blijft de situatie zoals die nu is. Zuidhof verwacht dat de synergievoordelen op termijn kunnen leiden tot een kostenbesparing van 5 tot 10%. 

Kwaliteit en betrouwbaarheid waarborgen

De activiteiten op het gebied van handel en inpakken worden ondergebracht op de huidige locatie van Nedato in Oud-Beijerland. Deze locatie is volgens de bedrijven de meest geschikte locatie om alle activiteiten onder te brengen. De verpakkingslocatie van Leo de Kock in Purmerend sluit op termijn de deuren. Het betrokken personeel van de drie bedrijven gaat over in de nieuwe organisatie. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen, zal de transitie naar één locatie volgens de onderneming zorgvuldig en gefaseerd plaatsvinden. Er vallen geen ontslagen. Zuidhof verwacht dat de gehele transitie zo’n twee jaar in beslag gaat nemen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin