Skip to content

Nieuw licht op kwestie food, feed & fuel

De tijd van boterbergen en productiebeperking is nu wel heel definitief voorbij.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto: Koos van der Spek premium

Foto: Koos van der Spek

De tijd van boterbergen en productiebeperking is nu wel heel definitief voorbij.

De wereld schreeuwt om (agrarische) grondstoffen en dat komt niet alleen door de oorlog in Oekraïne. Dat is wennen. Decennia lang ging het in de agrosector om een zoektocht naar nieuwe producten, nieuwe teelten (‘het vierde gewas’), nieuwe toepassingen van laagrenderende grondstoffen en herbestemming van overtollig lijkende landbouwgronden. Nog niet zo heel lang geleden was het vanwege lage graanprijzen economisch rendabeler om tarwe op te stoken dan te verkopen, en prompt gebeurde dat ook!

Tekorten schudden strijdtoneel food, feed of fuel op

Bij de huidige wereldwijde zorg over mogelijke tekorten en voedselprijsstijgingen zou dat wel heel erg tegen het gevoel indruisen. Toch gebeurt het in zekere zin nog steeds bij bio-ethanol gemaakt van mais en tarwe.

De dreigende tekorten werpen een nieuw licht op de kwestie food, feed of fuel. De veevoerbranche pakt die handschoen op en gaat in de aanval tegen de fuel-wereld. Brancheorganisatie Nevedi bepleit een tijdelijk verbod op gebruik van graan voor bio-ethanol.

Grondstoffen gebruiken voor belangrijkste zaken

Daar zit iets in. Grondstoffen moeten de meest waardevolle bestemming krijgen. Brandstof staat lager op de ladder dan veevoer. Maar, er is een gevaar voor de veevoerbranche. Komt dit argument niet als een boemerang terug? Feed staat hoger dan fuel, maar wel lager dan food. Ongeveer de helft van de wereldtarweproductie wordt verwerkt tot veevoer. Kan dat dan nog wel?

Het aloude argument van de veevoerbranche is: wij verwaarden laagwaardige reststromen tot hoogwaardig voedsel. Dat is zeker waar, maar niet het hele verhaal. Veevoer bestaat niet alleen uit afgekeurde koekjes en sojaschroot, maar ook uit tarwe en mais, die in principe rechtstreeks geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dus is deze branche kwetsbaar voor hetzelfde argument dat ze zelf inbrengt tegen de biofuels.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin