Skip to content

IATP wil strengere CO2-regels vlees- en zuivelbedrijven

Veel van de grootste vlees- en zuivelbedrijven in Europa stoten steeds meer broeikasgassen uit.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

Veel van de grootste vlees- en zuivelbedrijven in Europa stoten steeds meer broeikasgassen uit.

Dat meldt het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP). De internationale lobbyorganisatie stelt dat de bedrijven ‘straffeloos’ kunnen vervuilen en roept regeringen op om de bestaande regelgeving te verscherpen.

Voorstellen Commissie

Het IATP komt met een rapport voorafgaand aan een presentatie van de Commissie over duurzame koolstofkringlopen in het kader van de Green Deal. Op basis van gelekte informatie zet het IATP vraagtekens bij de voorstellen van de Commissie. Zo ziet de organisatie geen oplossing in plannen voor koolstofvastlegging in de bodem, aangezien koolstof weer snel vrij kan komen bij verstoring van de bodem. Ook in het omzetten van meer dierlijke mest in biogas ziet het IATP geen heil.

FrieslandCampina herkent zich niet in kritiek

FrieslandCampina geeft in een reactie aan zich niet in de kritiek te herkennen. De onderneming werkt al jaren aan terugdringing van CO2-uitstoot en wil in 2050 netto klimaatneutraal opereren. Ook is FrieslandCampina het niet eens met kritiek op de wijze van rapporteren. Volgens het IATP ontbreekt het bij FrieslandCampina aan transparantie. FrieslandCampina laten weten dat er in het IATP-rapport met oude cijfers is gewerkt en dat de zuivelonderneming al jaren cijfers betreffende de CO2-uitstoot in haar MVO-verslag rapporteert. Bovendien zouden alle bedrijven in de IATP-studie te veel over één kam worden geschoren.

Vion was niet bereikbaar voor een reactie.

Studie IATP

In de studie van het IATP werden de 35 grootste rund-, varkens- en pluimveevlees en zuivelbedrijven met een hoofdkantoor in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland onderzocht. Daaronder vallen naast FrieslandCampina en Vion ondernemingen als Danish Crown, Nestlé en Danone. Gekeken werd onder meer naar hun klimaatplannen en de uitstoot binnen hun toeleveringsketens.

Het handjevol bedrijven dat klimaatplannen heeft, vertrouwt op boekhoudtrucs en greenwashing

Volgens het IATP waren de 35 bedrijven in 2018 verantwoordelijk voor 7% van alle uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Het IATP concludeert dat veel grote bedrijven nauwelijks klimaatplannen of -doelstellingen hebben. “De klimaatvoetafdruk van de grote vlees- en zuivelbedrijven in Europa kan wedijveren met die van de reuzen in fossiele brandstofsector, maar ze blijven ongestraft opereren”, stelt Shefali Sharma, Europees directeur van IATP. “Het handjevol bedrijven dat klimaatplannen heeft, vertrouwt op boekhoudtrucs, greenwashing en dubieuze compensaties om af te leiden van de fundamentele veranderingen die nodig zijn om de uitstoot te verminderen, terwijl ze veel van de kosten en risico’s afwentelen op boeren in hun toeleveringsketens.”

Groei van klimaatvoetafdruk

Zeven van de tien bedrijven die de organisatie over een langere tijd volgde, zagen hun klimaatvoetafdruk groeien tussen 2016 en 2018. Bij FrieslandCampina namen de emissies volgens het IATP tussen 2015 en 2017 met 8% toe. Bij Vion was tussen 2016 en 2018 juist sprake van een daling als gevolg van minder slachtingen. Slechts drie onderzochte bedrijven (Nestlé, FrieslandCampina en ABP) hebben volgens het IATP plannen aangekondigd om hun totale uitstoot in de toeleveringsketen te verminderen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin