Skip to content

Banken schrappen uitbetaling dividend vanwege corona

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Rabobank, ABN Amro en ING keren voorlopig geen dividend uit. De banken volgen daarmee de aanbevelingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren aan aandeelhouders. De uitbetaling is in ieder geval tot in oktober opgeschort door de drie Nederlandse grootbanken.

Rabobank is als coöperatieve bank niet-beursgenoteerd, maar heeft wel risicodragende certificaten die zijn uitgegeven aan particulieren, bedrijven en beleggingsinstellingen. De Rabobank kondigde zondag aan in maart, juni en september 2020 geen uitkeringen te doen op de Rabobank certificaten. Pas in oktober 2020 zou weer dividend kunnen worden uitgekeerd. “Het is onze prioriteit, samen met het bankwezen, de overheid, toezichthouders en andere belanghebbenden, om onze klanten, die zo zwaar worden getroffen door de corona-pandemie, te ondersteunen door hen verschillende mogelijkheden te bieden voor tijdelijke financiële hulp”, stelt financieel directeur Bas Brouwers.

Buitengewone tijden

Topman Ralph Hamers van ING wijst op de ‘buitengewone tijden voor ons allemaal.’ “ING is goed gekapitaliseerd en gefinancierd en we willen aandeelhouders graag een aantrekkelijk rendement bieden. Maar nu is het verstandig om de aanbevelingen van de ECB rond dividend voor Europese banken op te volgen”, aldus Hamers.

Verlies voor ABN Amro

ABN Amro ABN AMRO verwacht het eerste kwartaal van dit jaar met een verlies af te sluiten. Dat meldde het bedrijf in een verklaring, waarbij het ook aangaf tot 1 oktober dit jaar geen dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Het verlies van ABN AMRO komt niet geheel als een verrassing. Eerder meldde de bank dat het in het eerste kwartaal van dit jaar een eenmalig verlies van ongeveer $ 200 miljoen (€ 183 miljoen) zal boeken. Dit vanwege problemen bij een zogenoemde clearingsbank in de Verenigde Staten. Verder verwacht de bank dit jaar meer geld kwijt te zijn aan risicodekkingen. Dat zal ook in het eerste kwartaal van dit jaar het geval zijn.

De aanbeveling van de ECB gelden voor de dividenden over de jaren 2019 en 2020. De ECB wil dat banken kapitaal sparen, zodat ze de economie kunnen ondersteunen.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin