Doorgaan naar artikel

​€ 129 miljoen uit groeifonds voor landbouwtransitie

Het Nationaal Groeifonds trekt € 129 miljoen uit voor de transitie van de landbouw.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
Sustainable food
groeifonds landbouwtransitie

Regeneratieve landbouw combineert voedselproductie met herstel van ecosystemen, verbetering van bodemvruchtbaarheid, waterhuishouding en biodiversiteit. Foto: Peter Roek

Het Nationaal Groeifonds trekt € 129 miljoen uit voor de transitie van de landbouw.

Het geld is bestemd voor het ReGeNL-programma waarin 54 organisaties samenwerken op het gebied van duurzame landbouw. ReGeNL wil met voorlopers duurzame bedrijfsmodellen ontwikkelen, die door andere agrarische bedrijven kunnen worden overgenomen. Het doel is om voor 2030 met ten minste duizend boeren in vijf gebieden een overgang naar ‘regeneratieve landbouw’ te hebben gemaakt.

Positieve impact op natuur en klimaat

Regeneratieve landbouw combineert voedselproductie met herstel van ecosystemen, verbetering van bodemvruchtbaarheid, waterhuishouding en biodiversiteit. Daarnaast moet de regeneratieve landbouw bijdragen aan de maatschappelijke en economische positie van boeren. Het uiteindelijke doel is om duurzame en rendabele landbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard te maken in Nederland, meldt ReGeNL.

Omslag kan alleen worden gemaakt door samen te werken met zowel boeren als ketenpartijen, kennisinstituten, financiële instellingen en het onderwijs

Landbouwminister Piet Adema zegt in een verklaring dat een omslag naar een duurzame landbouw alleen kan worden gemaakt ‘door samen te werken met zowel boeren als ketenpartijen, kennisinstituten, financiële instellingen en het onderwijs’.

Wouter-Jan Schouten is architect van het ReGeNL-programma. Heij zegt dat nu concrete stappen gezet worden naar ‘een regeneratieve en duurzame landbouw in Nederland. Samen gaan we ervoor zorgen dat duurzame landbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard wordt’.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin