Skip to content

EU: voedingsketen moet zich schrap zetten

De gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zullen fors zijn.

Updated on:
Business
Nieuws
EU- landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP premium

EU- landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP

De gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zullen fors zijn, zowel op de korte als op de lange termijn. De voedsel- en agriketen moeten zich schrap zetten. Die boodschap heeft EU- landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski woensdag 2 maart afgegeven in de ingelaste vergadering van landbouwministers.

De grote afhankelijkheid voor bijvoorbeeld granen van bij het conflict betrokken landen, kan ernstige gevolgen hebben, aldus de Europese Commissie. De prijzen voor granen hebben direct effect op de veevoerprijzen. De gevolgen voor de gehele agri- en foodsector zullen pijnlijk zijn, aldus de Europese Commissie. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft tijdens de vergadering aandacht gevraagd voor de weerbaarheid van de toeleveringsketens van grondstoffen. Staghouwer dringt erop aan snelle uitwisseling van informatie in de komende tijd voort te zetten.

Voedselaanvoer Oekraïne

De ministers spraken ook over de eventuele noodzaak van voedselaanvoer vanuit de EU naar Oekraïne om te zorgen dat de bevolking daar voldoende te eten heeft.

De Franse landbouwminister Julien Denormandie riep woensdagmiddag de EU-landbouwministers bijeen om te praten over de mogelijke effecten van de invasie in Oekraïne. Landbouwminister Staghouwer nam via een videoverbinding deel aan de landbouwraad.

De Europese Commissie en de landbouwministers proberen in beeld te krijgen hoe het zit met onder andere de graanvoorraden en de handel in granen, en de gevolgen daarvan voor de Europese markt. Oekraïne en Rusland beheren gezamenlijk 30% van de wereldtarwemarkt, 32% van de gerstmarkt, 17% van de maismarkt en meer dan 50% van de markt in zonnebloemolie en -zaden.

Handelsstromen

De inval door Rusland in Oekraïne leidt er niet alleen toe dat handelsstromen stil komen te liggen doordat belangrijkste havens (Odessa, Marioepol) zijn geblokkeerd. Andere logistieke lijnen zijn ook afgesneden, enerzijds door de bezettende macht, anderzijds doordat de Oekraïense overheid geen transportvergunningen meer afgeven.

De oorlog heeft ook effect op de oogstverwachtingen voor later dit jaar, omdat daardoor de noodzakelijke werkzaamheden op het land niet overal worden verricht, en omdat er onvoldoende zaaigoed is.

Tijdens de ingelaste landbouwraad werd woensdag onder andere bekeken of er zaken zijn waar lidstaten van de Europese Unie extra alert op moeten zijn en welke maatregelen kunnen worden getroffen – mogelijk in samenwerking met de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD).

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin