Koers Deliveroo klapt in bij debuut op beurs

31-03 | |
De beurskoers van Deliveroo is bij beursgang direct flink onderuit gegaan. - Foto: ANP
De beurskoers van Deliveroo is bij beursgang direct flink onderuit gegaan. - Foto: ANP

De koers van maaltijdbezorger Deliveroo is dinsdag na de introductie op de beurs van Londen direct met 30% ingeklapt.

De beurswaarde van het ook in ons land actieve bedrijf daalde daardoor met € 2,35 miljard, één van de grootste dalingen ooit bij beursintroducties. Later op de ochtend vertoonde de koers wel een flink herstel. In Amsterdam kreeg ook de koers van concurrent Just Eat Takeway een bescheiden tik.

Geen belangstelling institutionele beleggers

Deliveroo had de introductieprijs van de aandelen al laag binnen de zogenaamde bandbreedte vastgesteld. Bovendien bleek vóór de beursgang dat een aantal grote institutionele beleggers geen belangstelling hadden voor het nieuwe aandeel. Desalniettemin sprak het bedrijf zelf van een grote interesse.

Fors verlies ondanks coronacrisis

Deliveroo lijdt ondanks de coronacrisis en de sterke groei van het thuisbezorgen nog steeds fors verlies, vorig jaar weer van € 260 miljoen. Het bedrijf heeft bovendien in veel landen te kampen met conflicten over de status van de bezorgkoeriers.

Wereldwijd lopen er meer dan 40 rechtszaken tegen ‘gig-bedrijven’ als Deliveroo en Uber over arbeidscontracten, verzekering tegen ziekte en soortgelijke rechten. Als de bezorgdienst haar koeriers in vaste dienst zou moeten nemen, dan kan dat de kosten fors opdrijven en de winstgevendheid verder achter de horizon verschuiven, is de mening van veel analisten.

Populariteit na corona

Daarnaast rijst nog de vraag of de bezorgdiensten niet weer aan populariteit zullen verliezen zodra de situatie na corona weer normaler wordt en met name de horeca in veel landen weer open kan.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.