Doorgaan naar artikel

Rabobank rekent erop dat China minder soja gaat importeren

China zal minder soja importeren als gevolg van een toenemende lokale productie van veevoergrondstoffen en het gebruik van minder sojameel in veevoer.

China is veruit de grootste importeur van soja in de wereld. - Foto: ANP premium

China is veruit de grootste importeur van soja in de wereld. - Foto: ANP

China zal de komende jaren steeds minder soja importeren. Dat stelt Rabobank in een onderzoeksrapport.

China is veruit de grootste importeur van soja in de wereld. Meer dan 60% van de wereldhandel in soja heeft China als eindbestemming. Het product wordt hoofdzakelijk gebruikt in veevoer.

Hoewel de vraag naar veevoer de komende jaren blijft groeien, zal dat niet opgaan voor de opname van soja. Rabobank denkt dat de veevoerproductie in China jaarlijks licht zal groeien als gevolg van groei in de Chinese veehouderij. De import van soja zal echter afnemen als gevolg van een toenemende lokale productie van veevoergrondstoffen en het gebruik van minder sojameel in veevoer, verklaart analist Graan en Oliezaden Lief Chiang van Rabobank.

China wil kostprijs voedsel omlaag brengen

China wil minder afhankelijk worden van de import van veevoergrondstoffen. Dat geldt met name wat de invoer van sojabonen betreft. Met minder aanvoer van soja ziet het land mogelijkheden om de kostprijs van voedsel omlaag brengen.

Sommige veevoerproducenten hebben al aangetoond dat zij met minder sojameel een goed rantsoen voor vee kunnen maken. In 2021 verlaagde China het aandeel sojameel in veevoer naar 15,3%. Daarmee is de importbehoefte aan sojabonen in vier jaar tijd met 14 miljoen ton verminderd.

Meer vraag naar andere eiwitbronnen en aminozuren

Het terugdringen van het aandeel sojameel resulteert in een groeiende behoefte aan aminozuren en andere eiwitbronnen zoals insecten, enzymen en micro-organismen. Op de lange termijn zullen deze nieuwe eiwitten een positieve bijdrage leveren aan het besparen van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van koolstofemissies, constateert Rabobank in het onderzoeksrapport. Volgens de bank is het tijdspad echter lastig in te schatten, omdat veel ontwikkelingen zich nog in een ontwikkelingsfase bevinden.

Ingrijpende gevolgen voor toeleveringsketen

Het besluit van China om minder afhankelijk te worden van importsoja heeft ingrijpende gevolgen voor de toeleveringsketen, concludeert Rabobank. China zal wel de grootste importeur blijven, maar door de geringere afzet naar dat land zullen andere afnemers moeten worden gevonden. Die zullen vooral gezocht worden in andere gebieden met opkomende economieën in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië.

Bovendien komt er meer sojameel beschikbaar in de Verenigde Staten en Brazilië als gevolg van een groeiende vraag naar biobrandstoffen. Daartoe worden met sojabonen in de VS en Brazilië verwerkt en dat zal het aanbod van sojameel op de wereldmarkt doen toenemen.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin