Skip to content

Samenwerking moet zwarte soldaatvlieg naar grotere schaal tillen

Het Zwitserse verwerkingstechnologiebedrijf Bühler en specialist in insectentechnologie Entocycle gaan samenwerken aan de implementatie van grootschalige zwarte-soldaatvliegkwekerijen.

samenwerking zwarte soldaatvlieg

In Zwitserland heeft Bühler een eigen innovatiecentrum voor insectenkweek. Foto: Bühler

Het Zwitserse verwerkingstechnologiebedrijf Bühler en specialist in insectentechnologie Entocycle gaan samenwerken aan de implementatie van grootschalige zwarte-soldaatvliegkwekerijen.

De twee bedrijven gaan samenwerken om technologie te ontwikkelen waarmee bedrijven makkelijker larven kunnen kweken op grote schaal. Door deze technologie hoeven bedrijven niet langer zelf een insectenfaciliteit te bouwen, waardoor de tijd tot de markt wordt verkort. Wanneer de eerste resultaten gepresenteerd kunnen worden, is nog niet bekend.

Zwarte soldaatvlieg krijgt steeds meer tractie bij bedrijven

Andreas Baumann, hoofd van de insectentak bij Bühler: “Terwijl de pioniers in de industrie hun eigen technologie uit noodzaak moesten ontwikkelen om een stabiele zwarte-soldaatvliegkweek te garanderen, zullen bedrijven die nu in deze industrie terechtkomen, kunnen vertrouwen op een beproefde en schaalbare oplossing.”

Volgens Baumann krijgt de zwarte soldaatvlieg steeds meer tractie bij bedrijven, net name in de voerindustrie. Om de groei door te zetten moeten de ‘hobbels weggenomen’ worden voor bedrijven die hiermee bezig gaan.

Niet voor humane consumptie

De Europese Unie heeft nog geen toestemming gegeven voor de consumptie van de zwarte soldaatvlieg in de EU. Wel is een aanvraag voor novel food ingediend bij de Europese Unie, die nog moet worden beoordeeld door de Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa. De zwarte soldaatvlieg mag wel gebruikt worden in huisdier- en veevoer.

Lees ook: Insectenkwekerij maakt na 15 jaar ontwikkeling grote stappen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin