Doorgaan naar artikel

5 interessante boeken over kweekvlees

Dit zijn vijf boeken die je gelezen moet hebben wanneer je meer wil weten over kweekvlees.

Image

Deze vijf boeken over kweekvlees met verschillende insteken moet je gelezen hebben. - Foto: Canva/thomas-bethge

De kweekvleesindustrie begint beetje bij beetje te groeien. In sommige landen is de verkoop toegestaan, andere landen uiten hun zorgen om deze ontwikkeling, of verbieden het zelfs. Er wordt in ieder geval veel over nagedacht. Ook schrijven steeds meer mensen boeken over dit onderwerp. Dit zijn 5 boeken over kweekvlees die je gelezen moet hebben.

De vijf boeken hebben verschillende uitgangspunten. Zo legt het ene boek meer de nadruk op de discussie rondom kweekvlees, terwijl het andere boek technologieën rondom kweekvlees bespreekt. In ieder geval bieden de boeken genoeg informatie en inzichten om meer te leren over de toekomst van kweekvlees.  

Nooit meer slachten

Nooit meer slachten van Paul Shapiro is een informatief en toegankelijk boek dat de uitdagingen van de vleesconsumptie belicht. Shapiro verkent de groeiende druk op de planeet, gezondheid en dierenwelzijn door de grote vraag naar vlees en andere dierlijke producten. De auteur onderzoekt de mogelijkheid van duurzamere alternatieven, zoals kweekvlees. Hij deelt inzichten uit gesprekken met visionairen, bezoeken aan onderzoekscentra en observaties in de vergaderruimtes van grote bedrijven.

Cultivated Meats to Secure Our Future

Dit Engelstalige boek informeert, inspireert en debatteert over kweekvlees. Het is een verzameling van essays en bevat bijdragen van visionairen en experts in het werkveld. Experts zijn onder andere Isha Datar van New Harvest, Chase Purdy, auteur van “Billion Dollar Burger,” en Hanna Tuomisto, een belangrijke onderzoeker op het gebied van milieuduurzaamheid. Nieuwe onderzoeken en meningen over de potentie van kweekvlees worden beschreven als mogelijke oplossing op de huidige uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Het Kweekvlees Kookboek

Het Kweekvlees Kookboek beschrijft 45 recepten die mogelijk in de toekomst met kweekvlees gebruikt kunnen worden. Het boek is daarnaast aangevuld met essays, interviews en specials die het huidige vleeslandschap en de ontwikkeling van kweekvlees belichten. Aangezien kweekvlees nog in ontwikkeling is, zijn de recepten nog niet praktisch uitvoerbaar, maar ze dienen als een opening voor discussie en stof tot nadenken over de toekomst.

Cellular Agriculture

Cellular Agriculture (Engelstalig) is een overzicht van de technologieën rondom kweekvlees, variërend van celselectie tot scaffolding. Het boek is geschreven door toonaangevende onderzoekers en ontwikkelaars op het gebied van kweekvlees van over de hele wereld. Het boek behandelt de opkomende sector, die is ontstaan uit de vraag naar duurzame voedselproductie, beter dierenwelzijn en meer gezondheid. Cellular Agriculture beschrijft de stand van de wetenschap en technologie in kweekvlees.

Kweekvlees, fake vlees en pizza’s uit de printer

Dit boek is niet alleen gericht op kweekvlees, maar op meer mogelijke toekomstige manieren van voeding produceren. Het boek is onderdeel van de serie ‘Pocket Science’ en beschrijft de verschillende veranderingen die ons voedselpatroon en de voedingsindustrie de komende jaren gaan doorstaan. Denk aan het eten van insecten, kweekvlees en voedselprinters. Het boek schept een overzichtelijk en concreet beeld, met af en toe en humoristische noot.

Snel delen

Image
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin