Skip to content

Omega Green wil algenkwekerij bouwen in Friesland

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Een laag met algen. Algen nemen CO2 op, ze produceren eiwitten efficiënter dan elk ander gewas én er kunnen nieuwe producten van gemaakt worden. Foto: ANP

Een laag met algen. Algen nemen CO2 op, ze produceren eiwitten efficiënter dan elk ander gewas én er kunnen nieuwe producten van gemaakt worden. Foto: ANP

Algenteler Omega Green wil de eerste commerciële algenboerderij van Nederland gaan bouwen in Friesland. Na de realisatie van algenkwekerijen in Duitsland en Marokko hoopt de teler dat de bouw dit jaar van start kan gaan.

De voordelen volgens Omega Green in een notendop: algen nemen CO2 op, ze produceren eiwitten efficiënter dan elk ander gewas én er kunnen nieuwe producten van gemaakt worden. Dat meldt Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

In de biologische landbouw zitten ze bijvoorbeeld te springen om middelen tegen ziektes

Volgens gepromoveerd scheikundige aan de RUG Monique Schoondorp en zakenpartner Bert Knol (management Omega Green) bevatten de algen een hoog aandeel eiwitten en omega-vetzuren. De algen zijn bedoeld voor toepassingen in veevoer, voeding voor mens en voor cosmetica. “In de biologische landbouw zitten ze bijvoorbeeld te springen om middelen tegen ziektes”, zegt Monique Schoondorp. “In algen zitten stoffen die ervoor zorgen dat schimmels niet groeien.

En bedrijven die hun CO2-uitstoot willen terugdringen, kunnen dat met algenkwekerijen op een rendabele manier doen.” Volgens de telers maken de algen per geproduceerde kilo droge stof 1,4 kilo CO2 onschadelijk. Die CO2 is nodig voor de groei van de algen.

Teelt van algen

Voor de teelt ontwikkelden Schoondorp en Knol een gepatenteerde platte plastic waterzak. Noppen creëren vijf buisvormige banen van 20 meter lang die zijdelings met elkaar in contact staan. “Zo worden de voedingsmiddelen verdeeld over 900 liter en niet in afzonderlijke buizen met een vijfde van dat volume. Dat is essentieel, want hoe groter het volume waarin de voedingsstoffen zich kunnen verdelen, hoe beter de algen groeien”, aldus Schoondorp. In een soort doorzichtige luchtbedden moet het groene water op ritme van luchtpompen golven. De oogstrijpe algen stromen vervolgens vanzelf over een drempel de oogstbuis in.

Snel delen

Afbeelding
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin