Skip to content

Duitse import plantaardige melkalternatieven plust 46%

Updated on:
Zuivel
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De import van plantaardige melkvervangers in Duitsland nam vorig jaar toe met 46%.

De hoeveelheid groeide tot 206 miljoen liter ter waarde van zo’n € 134 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek Destatis.

België op kop

In 2017 werden de cijfers voor het eerst bijgehouden. In vergelijking met dat jaar is de invoer meer dan verdubbeld met een toename van 130%. Het importvolume was toen bijna 90 miljoen liter. De meeste plantaardige zuiveldranken kwamen vorig jaar uit België met een aandeel van 38% in het totaal. Zweden en Italië staan op de tweede en derde plek met respectievelijk 24% en 18%. Zweden heeft sinds 2017 een flinke inhaalslag gemaakt, het land komt van de zesde plek.

Export

Niet alleen de import nam toe, Duitsland exporteerde ook meer plantaardige dranken. De oosterburen voerden vorig jaar 35% meer uit ten opzichte van een jaar eerder. De export bedroeg 118,1 miljoen liter. In vergelijking met 2017 is er een toename van 83%.

Reguliere melk

Hoewel de populariteit van plantaardige zuivelalternatieven toeneemt, is de Duitse productie van reguliere melk nog veertig keer zo groot. In 2020 was de productie voor consumptiemelk 8,2 miljard liter en 7,2 miljard liter melk was bestemd voor verdere verwerking. Volle melk is minder populair geworden. In 2017 was het aandeel magere melk nog 21% en het aandeel volle melk 79%. Vorig jaar was dat 27% tegenover 73%.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin