Foto: Canva
In dit artikel
De voedingsmiddelenindustrie groeit dit jaar met 2% in volume, vooral door het geleidelijk heropenen van de horeca.
Het aandeel van de ondernemers dat belemmeringen ervaart, neemt echter amper af. Dat stelt ABN Amro vast in een update van zijn sectorprognoses. Een van de redenen is personeelstekort.
18% van de ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie heeft een personeelstekort, stelt analist Nadia Menkveld vast op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is meer dan voor de coronacrisis. Een voorbeeld is het aantal vacatures voor mechanisch operator in de voedingsindustrie, dat verdubbelde in een jaar tijd naar 1.000 in juli. Ook tal van andere specifieke beroepen in de industrie zijn steeds gewilder, zonder dat er voldoende aanbod tegenover staat.
Drankenindustrie blijft achter
Duurdere grondstoffen
Een andere punt van zorg voor de food- en drankenindustrie is de stijging van de grondstofprijzen. Dit jaar namen in juli de inkoopprijzen toe met 9%, terwijl er in juni ook al een stijging was van 7%. Prijzen van grondstoffen als tarwe, soja en suiker zijn fors hoger. Tegelijkertijd blijven de prijzen van containervervoer op een hoog niveau. Dat zorgt voor hogere kosten voor aanvoer, en ook bij export. Veel producten uit de voedingssector, zoals groente, fruit en vlees en andere voedingsmiddelen, gaan de grens over en daarvoor zijn containers noodzakelijk.