Skip to content

Dubbel gevoel over Oekraïens EU-lidmaatschap bij landbouwministers

De oorlog en de gesprekken over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne van de Europese Unie zorgen voor lichte onrust in de Brusselse politieke arena.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Ontmoeting tussen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en de Oekraïense president Zelensky.  Foto: ANP premium

Ontmoeting tussen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en de Oekraïense president Zelenski. Foto: ANP

Versnelde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie oogst bijval, maar er is ook zorg dat dit landbouwmarkten kan verstoren.

De oorlog en de gesprekken over een mogelijk lidmaatschap van Oekraïne van de Europese Unie zorgen voor lichte onrust in de Brusselse politieke arena. Hoewel de top net voor het weekend in Kiev, met daarbij de Europese kopstukken Von der Leyen en Michel, niet heeft gezorgd voor een doorbraak, is er wel sprake van versnelling.

Verstoring van de landbouwmarkten

De regering in Oekraïne doet er alles aan om zo snel mogelijk na beëindiging van de oorlog lid te mogen worden van de Europese Unie. Aan alle wensen van Brussel probeert president Zelenski tegemoet te komen; zo worden corrupte politici aangepakt en wordt er ook nagedacht over hoe het verder moet met de landbouw.

Bij de meeste landbouwministers in de EU overheerst een dubbel gevoel. Aan de ene kant is er solidariteit met het land, maar de andere kant van de medaille is dat, zelfs nog voordat het land lid is van de interne markt, de landbouwmarkt verstoord wordt.

Zonnebloempitten, graan en vlees

Neem de productie van zonnebloempitten in Bulgarije. Normaal een redelijke inkomstenbron voor de landbouwers aldaar. Sinds de oorlog wordt het land overspoeld door zonnebloempitten uit Oekraïne.

Maar ook graan en vlees verstoren de markt van landen die wel lid zijn van de Europese Unie. Dat komt door de zogenoemde solidariteitsroutes. Na tussenkomst van de VN wordt er weer graan via de Zwarte Zee geëxporteerd, maar lang niet al het graan kan Oekraïne via die weg verlaten. Een deel gaat via het spoor naar de buurlanden, waaronder Polen.

Probleem is alleen dat het Oekraïense graan niet allemaal naar de wereldmarkt verdwijnt, maar voor een deel ook in Polen en andere Oost-Europese landen achterblijft. Omdat de meeste heffingen zijn afgeschaft, is het graan opeens een forse concurrent van boeren in met name Polen.

Snel delen

Afbeelding
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin