Paprika zonder verpakking in het groenteschap in een supermarkt. - Foto: ANP
In dit artikel
Het Volcani Institute in Israël heeft een composteerbare verpakking getest bij paprika’s en komkommers, die beter werkt dan een plastic omhulsel.
Volgens het Britse vakblad Packaging News konden paprika’s tot 21 dagen langer bewaard worden dan onverpakte paprika’s. Bij komkommers werd de houdbaarheid verlengd met 15 dagen. Dat is volgens de onderzoekers beter dan bij een plastic verpakking. Een voordeel van de composteerbare verpakking is dat voorkomen wordt dat water condenseert aan de binnenkant van de verpakking. Water bevordert het rotten van groenten.
Diverse soorten verpakking getest
De onderzoekers hebben diverse soorten verpakkingen getest. Die werden vergeleken met de controlegroep, waarbij paprika’s en komkommers zonder verpakking werden bewaard. In de testgroepen werden de groenten verpakt in een composteerbare verpakking, met of zonder gaatjes. Daarnaast werden groenten verpakt in een commerciële polypropyleen-verpakking met perforaties.
TIPA
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Israëlische verpakkingsproducent TIPA. De helft van de monsters werd bewaard bij continue 22 graden, terwijl de andere helft twee dagen werd bewaard bij 15 graden, nog eens twee dagen bij 22 graden en daarna tot zes weken in de koelkast bij 4 graden. Zo simuleerden de onderzoekers de omstandigheden als de groenten worden geoogst, getransporteerd en vervolgens bij de consument thuis in de koelkast worden gelegd.
‘Resultaten veelbelovend’
Ron Porat, hoofd van het Institute of Postharvest and Food Sciences (onderdeel van het Volcani Institute), vindt de resultaten veelbelovend, zegt hij tegen Packaging News. “Plastic leek lange tijd de enige oplossing om voedsel langer te bewaren en werd daardoor een grote belasting voor het milieu. Deze composteerbare verpakkingen kunnen een efficiënt, milieuvriendelijk alternatief zijn voor plastic verpakkingen.”