Amerikaanse Meati haalt $ 150 miljoen binnen

26-07 | |
Een kipvervanger op basis van het mycelium dat Meati produceert.
Een kipvervanger op basis van het mycelium dat Meati produceert.

Het Amerikaanse bedrijf Meati heeft $ 150 miljoen binnengehaald in een investeringsronde. Meati maakt vleesvervangers op basis van de wortels van paddenstoelen, oftewel mycelium (een netwerk van schimmeldraden). Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op $ 650 miljoen, een verdubbeling in een jaar tijd.

De onderneming zal het geld gebruiken voor de bouw van een fabriek in de staat Colorado en voor het uitbreiden van het assortiment. De bouw is eind 2022 afgerond en vanaf dan zullen producten richting afzetmarkten verzonden worden. Een tijdje geleden bracht Meati het eerste product al op de markt via eigen online verkoop. Sinds deze maand zijn de producten ook in enkele restaurants te koop. Alle Meati-producten bevatten minimaal 95% van het mycelium. De grondstof wordt gemaakt in fermentatievaten waarbij de paddenstoelwortels groeien op water, suiker en voedingsstoffen.

Marktleider in vleesvervangers

Het bedrijf, dat is opgericht in 2017, wil in 2025 Amerikaans marktleider zijn in vleesvervangers. Het stelt een betere smaak en textuur te kunnen maken dan de huidige vleesvervangers, met ook nog een met vlees vergelijkbaar eiwitgehalte en met meer vezels en geen cholesterol.

Kloosterman


Beheer