Doorgaan naar artikel

Amerikaanse non-gmo sojaproductie voor voeding gedaald

De Amerikaanse productie van non-gmo soja voor voeding is de afgelopen jaren gedaald. In 2016 werd nog ruim 7,8 miljoen hectare non-gmo soja voor voeding geteeld, maar in 2021 daalde dat tot 4,6 miljoen hectare. Sinds 2020 is de productie enigszins stabiel. Dat blijkt uit een rapport van USSEC, de exportorganisatie voor Amerikaanse soja.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
non-gmo soja premium

Foto: Canva

De Amerikaanse productie van non-gmo soja voor voeding is de afgelopen jaren gedaald. In 2016 werd nog ruim 7,8 miljoen hectare non-gmo soja voor voeding geteeld, maar in 2021 daalde dat tot 4,6 miljoen hectare. Sinds 2020 is de productie enigszins stabiel. Dat blijkt uit een rapport van USSEC, de exportorganisatie voor Amerikaanse soja.

De daling heeft deels te maken met de ontwikkeling van de sojaprijzen. Voor boeren lopen de huidige non-gmo food-grade premies (de premies die betaald worden voor soja die gebruikt wordt in voeding) niet parallel met de grondstoffenprijzen, aldus USSEC. In 2021 stegen de prijzen van sojabonen met ongeveer 48%, terwijl de premies voor sojabonen voor voeding slechts met 4% stegen. In 2022 stegen de grondstoffenprijzen met ongeveer 18%, vergeleken met 13% voor non-gmo sojabonen voor levensmiddelen.

Opbrengstproblemen

Naarmate de grondstofprijzen weer dalen, kan deze trend weer verschuiven, zo stelt de exportorganisatie. Boeren geven echter aan dat ze ook te maken hebben met opbrengstproblemen en problemen met het bestrijden van onkruid bij het telen van non-gmo soja. Het zijn overwegingen die ze meenemen wanneer ze al dan niet kiezen voor deze soja die niet genetisch gemodificeerd is.

10,8 miljoen hectare non-gmo soja

In totaal werd de afgelopen 3 jaar zo’n 10,8 miljoen hectare non-gmo soja per jaar verbouwd in de Verenigde Staten. In 2016 en 2017 was dat nog ruim 13 miljoen hectare. Ongeveer de helft van deze soja wordt geteeld voor voedingsproducten. De andere helft is bedoeld voor veevoer. Overigens maakt non-gmo soja maar een klein deel uit van de totale sojaproductie in de VS: zo’n 5%.

In het seizoen 2022 schat USSEC de totale sojabonenproductie in op 119 miljoen ton. Ongeveer de helft wordt geëxporteerd. Non-gmo soja voor voeding maakt hier 1,7% van uit (1 miljoen ton). De organisatie verwacht dat deze hoeveelheid iets groeit tot 1,04 miljoen ton in 2023 door iets meer non-gmo sojaproductie in totaal.

Japan grootste afnemer non-gmo soja

De grootste afnemer van Amerikaanse non-gmo soja voor levensmiddelen is Japan, dat naar verwachting 657.000 ton zal ontvangen van het zaaiseizoen 2022. Op de tweede en derde plaats staan Taiwan (ruim 100.000 ton) en Zuid-Korea (91.000 ton). De exportorganisatie maakte ook een inschatting van in welke producten de soja gebruikt wordt. De meeste soja zou gebruikt worden voor tofu, gevolgd door sojadrink, miso (gefermenteerde pasta van sojabonen) en natto (Japanse gefermenteerde sojabonen).

Probleem aan aanbodkant

Het probleem van minder non-gmo soja voor voeding ligt puur aan de aanbodkant, zo staat in het rapport. Telers zijn minder geïnteresseerd in het telen van deze soja. De marktvraag is groot en groeit nog steeds. Dat telers uitstapten, had een domino-effect. Zo sloten bijvoorbeeld sommige bedrijven verzamelpunten voor non-gmo soja. ‘Er zal een overtuigend argument moeten zijn om telers die de afgelopen jaren de markt hebben verlaten terug te halen’, om zo het aanbod non-gmo soja voor voeding weer te vergroten, aldus USSEC.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin