Doorgaan naar artikel

Ammerland verwacht positieve lijn te kunnen doorzetten

Ammerland is positief over de vooruitzichten dit jaar.

Locatie van Ammerland in Wiefelstede-Dringenburg. Foto: Ammerland premium

Locatie van Ammerland in Wiefelstede-Dringenburg. Foto: Ammerland

Ammerland is positief over de vooruitzichten dit jaar.

Ondanks een flinke stijging van de kosten en moeilijke omstandigheden verwacht de Duitse zuivelonderneming de positieve lijn van afgelopen jaar voort te kunnen zetten, zo meldt de onderneming bij publicatie van de jaarresultaten.

Kaasproductie Ammerland

De omzet is afgelopen jaar met 10,5% gestegen naar € 1,1 miljard. De omzet in kaas, veruit het belangrijkste product van de zuivelcoöperatie, steeg met 7,6% naar € 661,4 miljoen. De kaasproductie nam toe met 5,8% naar 172.882 ton. Ook de productie van melkpoeder, goed voor een omzet van € 113,2 miljoen (+27,6%), nam toe en wel met 11,7% naar 81.444 ton. In andere productiecategorieën daalden de productievolumes in reactie op de marktomstandigheden. Zo daalde de productie van verse zuivelproducten met 3,7% naar 166.390 ton. De productie van boter daalde met 8,9% naar 21.694 ton.

Ammerland meldt een gemiddelde melkprijs over 2021 van € 37,38 per 100 kilo (bij 4% vet en 3,4% eiwit). Dat is 12% boven het niveau van een jaar eerder. Volgens de zuivelonderneming ligt deze melkprijs boven de landelijk gemiddeld uitbetaalde melkprijs voor gangbare melk in 2021. De nettowinst van de onderneming nam met ruim 20% toe naar € 6,4 miljoen.

De Duitse zuivelonderneming heeft de melkaanvoer zien toenemen met 4,3% naar 2,1 miljard kilo. De coöperatie geeft aan dat het is gelukt om nieuwe leden aan zich te binden en dat het gemiddeld geleverde volume melk is toegenomen. De nieuwe leden zijn volgens de onderneming nodig om de melkaanvoer voor komende jaren veilig te stellen. Er kwamen 121 leden bij, terwijl 130 leden de coöperatie verlieten. Daarmee komt de stand op 2.069 leden (-0,4%). Voor dit jaar verwacht de onderneming een gematigde groei van de melkaanvoer.

Ammerland positief over vooruitzichten

Ammerland is positief over de vooruitzichten dit jaar. De prijzen van producten als kaas, boter en consumptiemelk blijven ook de rest van het jaar op een hoog niveau. Ook bij de kaasproducent is de melkprijs de grens van 60 cent per kilo gepasseerd. Deze stijging is volgens de onderneming nodig omdat leden-melkveehouders hiermee de flink gestegen kosten op het boerenerf kunnen opvangen. Ondanks de stijgende energie- en grondstofprijzen en een moeilijke wereldsituatie verwacht Ammerland ook voor dit jaar een positieve bedrijfsontwikkeling.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin