Skip to content

Appelmoeskartel opgerold na informatie Coroos

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP - Foto: MARTIN DIVISEK

Foto: ANP

Franse mededingingsautoriteiten hebben zeven bedrijven beboet voor het maken van verboden prijsafspraken bij de verkoop van appelmoes.

Verder verdeelden de bedrijven de Franse markt onderling. De totale boete bedraagt € 58,3 miljoen. Voor appelmoes worden industrie-appels verwerkt.

Meer dan 90% markt in handen

De appelmoesmakers hadden meer dan 90% van die markt in handen. De zaak kwam aan het rollen toen het Nederlandse conservenbedrijf Coroos het bestaan van het kartel bij de autoriteiten meldde. Daardoor werd die onderneming niet beboet.

Coroos kreeg recent een boete voor prijsafspraken in industriegroente. Niet duidelijk is hoe de zaken met elkaar te maken hebben. Die zaak kwam ook weer voort uit een ander onderzoek naar conservenchampignons. Van die zaak was producent van champignonconserve Lutèce weer de klokkenluider, nu onderdeel van groente- en fruitleverancier Greenyard. Hoe de zaken zich precies tot elkaar verhouden, wordt in de uitspraak niet duidelijk.

Speciale telefoons voor kartelzaken

Het kartel bestond tussen 2010 en 2014. In die tijd betaalden supermarkten die bij de bedrijven appelmoes (huismerk) bestelden, maar ook horeca en cateringbedrijven, te veel voor de compote. De bedrijven maakten hun verboden afspraken in hotels en restaurants door Frankrijk. Ze hadden speciale telefoons die ze alleen voor kartelzaken gebruikten.

ACM hielp Fransen

De Nederlandse mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) hielp de Franse toezichthouder bij het onderzoek. ACM deed het onderzoek bij Coroos.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin