Skip to content

Arbeidsmarkt weer krapper geworden in vierde kwartaal

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar weer krapper geworden.

Bijna driekwart (74%) van de ambachtelijke bakkers zoekt nu of binnenkort nieuwe medewerkers. Foto: Ronald Hissink premium

Bijna driekwart (74%) van de ambachtelijke bakkers zoekt nu of binnenkort nieuwe medewerkers. Foto: Ronald Hissink

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar weer krapper geworden.

Het aantal vacatures nam toe met 16.000 en het aantal werklozen daalde met 29.000. Daarnaast groeide ook het aantal banen. Dat nam toe met 44.000, een groei van 0,4%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van CBS. Eind december stonden 387.000 vacatures open. Hoewel de toename minder sterk was dan de drie kwartalen ervoor, werd het record van het derde kwartaal (372.000 vacatures) weer overtroffen.

Vacatures in horeca nam af

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (79.000), de zakelijke dienstverlening (62.000) en de zorg (55.000). Er waren in het vierde kwartaal ook bedrijfstakken met minder vacatures dan in het voorgaande kwartaal. In de horeca nam het aantal vacatures af met 5.000 tot 30.000. In de laatste weken van december werd echter een nieuwe lockdown aangekondigd, waardoor er minder mensen nodig waren in deze tak.

Opvallend is de groei in het aantal zelfstandigenbanen. Het aantal werknemersbanen steeg met 0,3% tot bijna 8,7 miljoen. Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 0,7% tot 2,3 miljoen. Daarmee is ruim een op de vijf banen een zelfstandigenbaan.

Tekort aan arbeidskrachten als belemmering

Steeds meer bedrijven in Nederland kampen met een tekort aan personeel. Ook in 2022 is dat een probleem dat veel ondernemers parten speelt. Volgens CBS had meer dan een kwart van de bedrijven hier begin dit jaar last van. Ook zei bij een meting in januari bijna een op de zeven ondernemers zich belemmerd te voelen door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte.

Ook ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie hebben een tekort aan personeel. Het aandeel ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten als belemmering ondervindt steeg naar bijna 30%.

Het aandeel dat een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte ondervindt daalde van 15 naar 11%. Ook gaven meer ondernemers (80% tegenover 77%) aan dat de voorraden eindproduct normaal zijn in plaats van te klein of te groot. Ook gaven meer ondernemers uit de voedingsmiddelenindustrie aan dat de orderpositie normaal is (81% tegenover 78%). Een groter deel vond echter dat de orderpositie te klein is: 12% tegenover 7%.

Medeauteur: Jan Engwerda

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin