Doorgaan naar artikel

Arla gaat voor duurzame dop op melkpakken

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Zuivelbedrijf Arla wil een duurzame dop op basis van natuurlijke vezels ontwikkelen. Daarvoor gaat het een samenwerking aan met de Zweedse startup Blue Ocean Closures.

‘Als dit lukt’, zo schrijft het bedrijf, is het een primeur in de zuivelindustrie en gaat het plasticgebruik omlaag met ruim 500 ton per jaar. De dop is goed voor zo’n 23% van het plastic in Arla’s zuivelpakken. Het zuivelbedrijf heeft als doel om in 2030 geen plastic van fossiele brandstoffen meer te gebruiken.

Kritiek van consumenten

Het bedrijf verwijderde drie jaar geleden de dop op zijn biologische assortiment in Denemarken. Daarop kwam echter kritiek van consumenten die ontevreden waren over het gebruiksgemak. “We weten dat mensen het gemak van de afsluitdop waarderen en begrijpen die behoefte. Maar als we dan een dop gebruiken, willen we dat die dop duurzaam en goed is. Dat is wat we met onze samenwerking met Blue Ocean Closures willen bereiken”, zegt Mark Boot, directeur Arla Food Nederland. Op haar website beschrijft de zuivelonderneming het gebruiksgemak van een dop: beter schenkgemak, mogelijk om pak liggend te bewaren, pak is goed te schudden en er is geen zogenoemde geurbesmetting mogelijk.

FSC-vezels met dunne coating

De startup waarmee Arla samenwerkt focust zich op de ontwikkeling van sluitingen gemaakt van natuurlijke vezels. De afsluitdop bestaat uit FSC-vezels met een dunne coating. Door vacuümpersvormen te gebruiken kan de startup doppen van natuurlijke vezels maken die afbreekbaar zijn. Ze kunnen als papier worden gerecycled. Doel is om begin volgend jaar een bruikbaar prototype te hebben.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin