Doorgaan naar artikel

Biologisch graan heeft goed jaar achter de rug

De markt voor biologische graan kende een zeer goed 2022.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Sustainable food
Biologisch graan premium

Het toegenomen perspectief voor de biologische graanteelt blijkt ook uit de prijzen. Foto: Mark Pasveer

De markt voor biologische graan kende een zeer goed 2022. In 2023 daalden prijzen weer, maar spanningen rond de graandeal in Oekraïne nemen weer toe.

De biologische graansector groeit al jaren gestaag, maar in 2022 was de groei – net als bij de gangbare teelt – helemaal fors. De onrust in Oekraïne speelde hierin uiteraard een grote rol. In 2022 nam het aantal biologische telers met granen in het bouwplan met ruim 25% toe tot 491. Daarnaast waren dat jaar nog eens 76 telers in omschakeling. In beide gevallen zijn dit recordcijfers. Het bio-areaal nam ook flink toe; van 4.085 tot 5.075 hectare. Zo’n 40% van dit graan wordt geteeld in Flevoland (1.100 hectare) en Gelderland (800 hectare).

Het biologische aandeel in het totale graanareaal steeg van 2,4 tot 2,7%. Daarmee scoort bio-graan nog wel relatief laag in vergelijking met andere biologische producten. Van alle bio-granen wordt tarwe het meest geteeld: 1.300 hectare. Gevolgd door gerst (940 hectare), rogge (900 hectare), haver (785 hectare) en triticale (460 hectare). Dat blijkt uit cijfers van CBS.

Van alle bio-granen wordt tarwe het meest geteeld: 1.300 hectare

Het toegenomen perspectief voor de biologische graanteelt blijkt ook uit de prijzen. De biologische graanpooloogst van vorig jaar was er volgens Agrifirm een van goede kwaliteit en hoge opbrengsten. Het grootste deel was ook bestemd voor humane consumptie. Alleen het eiwitgehalte was wat aan de lage kant. Het leidde evengoed tot een zeer hoge prijs van € 507 per ton voor biologische baktarwe. Dat was bijna € 200 per ton meer dan de jaren ervoor.

Graanprijzen

Of het goede jaar ook dit jaar tot een forse areaalstijging zal leiden, is nog de vraag. De gangbare en biologische graanprijzen gaan al sinds het einde van 2022 naar beneden. De oorzaken waren een groot Frans aanbod en een teruglopende vraag. Prijzen liggen weer op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Recent zijn er wel nieuwe spanningen op de graanmarkt ontstaan.

Het areaal bio-granen neemt jaarlijks toe, maar de grootste groei was er in 2022. Dat jaar doorbrak het biologische areaal de grens van 5.000 hectare.

Snel delen

Image
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin