Skip to content

Franse biologische sector niet tevreden met ‘fooi’ van € 90 miljoen

De Franse overheid verhoogt de steun voor de biologische sector naar € 90 miljoen. De sector vindt het een ‘fooi’ die niet voldoende is.

Veel leden van Fédération Nationale d’Agriculture Biologique deden mee aan de boerenprotesten in Frankrijk in februari. - Foto: ANP/SEVGI/SIPA premium

Veel leden van Fédération Nationale d’Agriculture Biologique deden mee aan de boerenprotesten in Frankrijk in februari. - Foto: ANP/SEVGI/SIPA

De Franse landbouwminister Marc Fesneau heeft de steun voor de biologische sector verhoogd van € 50 miljoen naar € 90 miljoen. De biologische sector spreekt van een ‘fooi’ die bij lange na niet voldoende is om de financiële nood te verzachten.

De Franse biologische sector zit sinds een jaar of twee in een diepe crisis. In 2022 vielen de verkoopaantallen van biologische voeding voor het eerst in tien jaar lager uit dan een jaar eerder. De bond van melkveehouders FNPL waarschuwt dat het aantal biologische boeren dat terugkeert naar conventioneel nu al groter is dan collega’s die juist met de conversie willen beginnen. Volgens FNPL heeft afgelopen jaar 5% van de boeren biologisch de rug toegekeerd.

Fransen eten opnieuw minder bio

Een enquête van Agence Bio, de organisatie voor de biologische landbouw, voeding en certificatie, laat opnieuw een terugloop zien; vorig jaar consumeerde 30% van de Fransen minstens eens per week biologisch, 4 procentpunten minder dan in 2022, terwijl het aantal mensen dat minstens eens per maand bio eet, is gedaald van 60 naar 54%. Een overtuigende 86% stelt geen biologisch te kopen omdat dat te duur is.

“Je voelt de vermoeidheid bij de consument. Wie nog biologisch koopt, doet dat vooral voor de ‘fun’ van het gebruik ervan in de keuken en veel minder vanwege de gezondheid of het milieu. Dat begint een rem te worden op de voedseltransformatie”, concludeert directrice van Agence bio Laure Verdeau.

Lees meer over de biologische sector in Frankrijk

Doel voor Franse biosector blijft gelijk

“De crisis houdt aan en daarom zijn aanvullende middelen gerechtvaardigd”, aldus minister Fesneau. Hij verhoogt de steun met € 40 miljoen net een maand nadat premier Gabriel Attal de eerste € 50 miljoen aankondigde. De Europese Commissie moet die steun nog wel goedkeuren.

Onze grootste opdracht nu is de consumptie van biologisch weer op te voeren, daar heeft iedere producent het meeste aan

Fesneau wijst erop dat vorig jaar ook al € 104 miljoen voor de biologische landbouw is uitgetrokken. Biologische boeren die vorig jaar de omzet met minstens 20% hebben zien dalen, krijgen uiterlijk in juni hun deel van dat geld uitgekeerd, hoopt de bewindsman. Hij voegt daar tegelijk aan toe ‘dat onze grootste opdracht nu is de consumptie van biologisch weer op te voeren, daar heeft iedere producent het meeste aan’. Het doel daarmee blijft nog steeds dat in 2027 18% van het totale Franse areaal biologisch wordt bewerkt of gebruikt, terwijl dat nu net 10% is.

Niet genoeg steun voor alle bedrijven

De biologische sector zelf vindt al die bedragen bij lange na niet voldoende. “Met die € 104 miljoen heeft men 4.300 van de 60.000 boerderijen geholpen. Met een extra € 90 miljoen krijgen nog altijd niet alle producenten die dat nodig hebben steun. Ik begrijp niet hoe men steun voor 10 tot 15% van de bedrijven kan aankondigen, terwijl zeker 30 tot 40% te kampen heeft met afnemende verkopen. Om het doel voor 2027 te bereiken, zal de overheid honderden miljoenen in biologisch moeten investeren”, zegt Philippe Camburet, voorzitter van de Fédération Nationale d’Agriculture Biologique. “Biologisch is een van de grote verliezers in de landbouw. Niet voor niets hebben veel van onze leden actief meegedaan aan de protesten.”


Lees ook: Trage start stimulans biologische sector in Nederland

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin