Doorgaan naar artikel

Frankrijk: verkoop biologische producten zakt verder weg

In landbouwreus Frankrijk vecht biologische landbouw voor overleving.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
Biologische landbouw Frankrijk premium

De Fransen drinken minder melk en ook nam het aandeel biologische melk af. Foto: Canva

In landbouwreus Frankrijk vecht biologische landbouw voor overleving. Zonder staatssteun gaat het niet. Of het met de toegezegde extra miljoenen wel lukt, is de vraag.

Frankrijk heeft van het totale Europese biologische landbouwareaal van 15,6 miljoen hectare de meeste grond met ruim 2,8 miljoen hectare. Na jaren van groei zit echter sinds 2021 de klad in de verkoop van biologische voedingsproducten. De verkoop liep terug met ruim 3% naar ruim € 12 miljard omzet in retail. Zo’n 220 biologische speciaalzaken sloten hun deuren. De omzet in de supermarkten daalde met 7 tot 10%.

Fransen: Bio is een marketingtruc

Niet alleen de hogere prijzen, maar ook de ingewikkeldheid van biologische producten schrikt klanten af. Zo zouden de supermarkten zich volgens de speciaalzaken schuldig maken aan ‘greenwashing’, waarbij informatie wordt weggelaten en/of beloftes niet waargemaakt. Ook zijn er steeds meer logo’s en die de verwarring bij de consument alleen maar groter maken.

Volgens 60% van de Fransen is bio een marketingtruc. Om die redenen laat de Franse biologische keten Naturalia de term ‘biologisch’ vallen. De keten zag, net als andere ketens, vorig jaar de omzet dalen met 7% naar € 355 miljoen. Volgens directeur Allon Zeitoun wil de consument niet per se biologisch, maar gezonde producten eten, zonder bestrijdingsmiddelen.

De prijs is de meest bepalende factor voor de consument. Biologische voeding is in Frankrijk tussen 20 en 50% duurder dan conventionele producten.

Stagnatie afzet biologische melk

Daarnaast drinken de Fransen minder melk en nam ook het aandeel biologische melk af, meldt de commissie bio van het economisch instituut voor de zuivelindustrie, Cniel. 40% van deze melk wordt verkocht of verwerkt als gangbaar. Het overschot aan biologische melk zal dit jaar oplopen tot 530 miljoen liter ofwel 43% van de totale productie, aldus de commissie bio. Een terugval naar het niveau van 2018.

Goed nieuws is er voor de wijnboeren. Frankrijk is ’s werelds grootste producent van biologische wijn. Bovendien is het land qua oppervlakte ook de grootste producent van biologische wijnstokken ter wereld, vooral in de wijngaarden van Champagne en Bordeaux. Met een stijging van 16% in 2021 is de lat van 20% van de wijngaard onder biologisch beheer gepasseerd.

Versterken van de biologische sector

Frankrijk streeft ernaar om in 2027 18% van het totale areaal biologisch te bewerken. Het ministerie van landbouw trekt daartoe opnieuw de portemonnee. Na eerder € 10 miljoen te hebben uitgetrokken voor het versterken van de biologische sector komt nog eens € 60 miljoen beschikbaar. Dit na een nieuwe noodkreet van de Fédération Nationale d’ Agriculture Biologique (FNBA).

Ook komt extra geld voor onderzoek naar het functioneren van de markt. Agence Bio, de organisatie voor ontwikkeling en promotie van biolandbouw, krijgt in totaal ruim € 4,2 miljoen voor campagnes. Vanuit het GLB wordt € 340 miljoen uitgetrokken voor begeleiding van agrariërs die de omslag naar biologisch willen maken. Het is de vraag of het voldoende is. FNBA heeft al laten weten dat het steunplan voor bio bij lange na niet genoeg is.

Dit is het achtste en laatste deel in een serie over biolandbouw in de EU. Lees ook de andere artikelen over Duitsland, Denemarken, Spanje, België, Oostenrijk, Ierland en Italië

Snel delen

Image
Tineke Hoekstra

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin