Doorgaan naar artikel

Ierland: koeienland klimt omhoog in bio-ranglijsten

Het aandeel biologische landbouw is nog gering. De Ierse overheid wil dat aanzienlijk gaan uitbreiden.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
De Ierse biologische landbouw moet fors uitbreiden, vindt de Ierse regering. - Foto: ANP premium

De Ierse biologische landbouw moet fors uitbreiden, vindt de Ierse regering. - Foto: ANP

Ierland doet er alles aan om het areaal biologisch te vergroten. Met nog geen 2% staat het land net boven Malta dat stijf onderaan staat.

Ierland streeft naar groei van het bio-areaal van ruim 87.000 naar 335.000 hectare in 2030. De vijfjarige subsidieregeling van de overheid, de Organic Farming Scheme, moet daarbij helpen en blijkt een succes.

Afgelopen najaar meldden zich ruim 2.000 nieuwe biologische boeren en telers, een record en meteen een verdubbeling van het aantal biologische boeren in het land. De Ierse overheidsregeling heeft een budget van € 52 miljoen, dankzij EU-geld. Daarmee worden boeren financieel gesteund om de productie van biologisch voedsel te stimuleren.

Daarnaast kunnen Ierse boeren die overschakelen aanspraak maken op een jaarlijkse bijdrage van € 220 per hectare tijdens de conversieperiode, en van € 170 per hectare erna. In de akker- en tuinbouw zijn nog hogere bijdragen beschikbaar.

Nieuwe strategie

Het Ierse ministerie van Landbouw werkt inmiddels aan een nieuwe nationale strategie voor biologische producten die in 2024 het licht moet zien. Het gaat om een vijfjarenplan om de biologische voedingsmiddelen- en drankensector te stimuleren. Staatssecretaris Landbouw Pippa Hacket: ”Het is belangrijk dat we nu het momentum vasthouden en alle schakels in de toeleveringsketen van boer tot retailer coördineren in een nieuwe nationale strategie om de ontwikkeling van de sector verder te stimuleren.”

Maar net als andere landen in Europa kampt ook Ierland met klimaatveranderingen. ”Het lijkt tegenwoordig allemaal om extremen te gaan, vorig jaar hadden we droogte, nu te veel regen – de natste maand maart ooit – en over een paar maanden zal ik weer klagen dat het te droog is”, vertelt een basilicumteler.

Inkrimpen veestapel

De regering wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 25% verminderen en ook de landbouwsector moet daaraan een bijdrage leveren. Boeren vrezen dat de veestapel moet inkrimpen met zo’n 20%.

Het land heeft 7,3 miljoen runderen, aanzienlijk meer dan mensen, en telde in 2021 1,5 miljoen melkkoeien. Ierse boter, kaas en andere producten gaan voor 90% de grens over en vullen de supermarktschappen over de hele wereld.

Biologische whisky

De Ierse voeding- en drankensector heeft in in 2020 volgens een schatting voor € 13 miljard kunnen exporteren, inclusief bio. Het meeste gaat naar de Britten en de Nederlanders.

Het land exporteert vooral zuivelproducten – € 4,4 miljard – een kwart daarvan is boter. Daarnaast exporteert het zo’n 30% vlees en levend vee. De uitvoer daarvan bracht € 3,9 miljard in het laatje.

Ierse whisky draagt met 11% bij aan de exportwaarde. Waterford Distillery bracht in het najaar 2020 als eerste biologische Ierse gecertificeerde whisky op de markt. De single malt is gecertificeerd door de Organic Trust. De biologisch Ierse gerst is geteeld door een kleine groep toegewijde Ierse boeren.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over biologische landbouw in de Europese Unie. Lees ook de artikelen over Duitsland, Spanje, België, Italië, Oostenrijk en Denemarken.

Snel delen

Image
Tineke Hoekstra

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin