Doorgaan naar artikel

Franse fabrikanten vleesvervangers willen af van verbod vleesnamen

Franse fabrikanten van vleesvervangers vragen de Raad van State om het verbod op vleesnamen voor hun producten te schrappen.

De bezwaarmakers stellen dat het Franse verbod op vleesnamen voor vleesvervangers de Franse sector voor vleesvervangers bemoeilijkt. - Foto: Canva/Juan Moyano

De bezwaarmakers stellen dat het Franse verbod op vleesnamen voor vleesvervangers de Franse sector voor vleesvervangers bemoeilijkt. - Foto: Canva/Juan Moyano

Een aantal Franse fabrikanten van vleesvervangers heeft de Raad van State gevraagd om het verbod op het gebruik van vleesnamen voor hun producten alsnog te schrappen.

Ze vinden dat het Franse verbod leidt tot oneerlijke concurrentie omdat het niet kan gelden voor uit het buitenland aangevoerde producten.

De Franse regering kondigde al in 2022 aan namen als ham, biefstuk of escalope te verbieden voor producten zonder dierlijk vlees. Dat verbod is uiteindelijk pas eind februari van kracht geworden. Frankrijk mag in de EU dat verbod echter niet laten gelden voor producten die in andere landen worden gefabriceerd. Op overtreding van het verbod staat een straf van €1.500 voor een persoon en €7.500 voor een bedrijf.

‘Achterlijk verbod zet Franse plantaardige sector op achterstand’

De indieners van het bezwaarschrift, waaronder Umiami en NxtFood, stellen dat de maatregel daarmee de creatie van een Franse sector voor vleesvervangers bemoeilijkt. Guillaume Dubois, oprichter van Happyvore, noemt het verbod daarom ‘achterlijk’. “Spelers die in het buitenland produceren mogen deze aanduidingen blijven gebruiken. Dat zet de industrialisatie in Frankrijk volstrekt op achterstand. Ook schept het een verwerpelijke ongelijkheid in de concurrentie.”

Lees ook: Gebruik termen vega, vegan en plant based vraagt om duidelijkheid

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin