Doorgaan naar artikel

Breeders Trust wint fraudezaak tegen graszaadbedrijf Italië

Een rechtbank in Italië beboet een graszaadbedrijf voor fraude.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust is tevreden over de uitspraak.  - Foto: Ruud Ploeg premium

Directeur Geert Staring van Breeders Trust is tevreden over de uitspraak. - Foto: Ruud Ploeg

Een rechtbank in Italië beboet een graszaadbedrijf voor fraude. Breeders Trust is tevreden met de uitspraak. “Het is gelukt een grote speler te ontmaskeren die jarenlang de internationale graszadenmarkt verstoorde.”

Het ontvangen van kwekersrecht is voor veredelingsbedrijven een absolute noodzaak. Het kost ze jarenlang onderzoek en dus heel veel geld om nieuwe rassen op de markt te brengen. De investering wordt terug verdiend doordat gebruikers van het uitgangsmateriaal kwekersrecht betalen aan de veredelaar. Het ontduiken van kwekersrecht is relatief gemakkelijk. Want het is niet eenvoudig om te controleren of over een partij pootaardappels of graszaad de wettelijk verschuldigde licentie is afgedragen. Hoe lastig dat is, bewijst wel de recente rechtszaak die was aangespannen tegen een Italiaans graszaadbedrijf. Breeders Trust kwam de fraude in 2015 op het spoor. Onlangs deed de rechtbank uitspraak, 7 jaar later dus.

Breeders Trust

Breeders Trust is in 2008 opgericht en ziet toe op handhaving van het kwekersrecht, de bijbehorende afdracht van licenties op monopolierassen en spoort illegale productie van uitgangsmateriaal op. De organisatie telt nu 21 aandeelhouders: 12 aardappelveredelingsbedrijven (waarvan 5 uit Nederland) en 9 graszaadbedrijven (waarvan 2 uit Nederland).

Rechtszaak tegen Mediterranea Sementi

Breeders Trust won onlangs een rechtszaak tegen de CEO van het Italiaanse handelsbedrijf Mediterranea Sementi, dat is gevestigd in Teramo. Dit bedrijf behoort volgens Breeders Trust tot de top 3 van grootste Italiaanse graszaadbedrijven en is wereldwijd actief. In het najaar van 2015 kocht Breeders Trust graszaad van het ras Ceronte in een winkel in agrarische producten in Italië. Uit onderzoek bleek dat het graszaad niet het ras Ceronte kòn zijn, zoals vermeld stond op het certificaat. Breeders Trust gaf deze informatie door aan de Italiaanse fraude-opsporingsdienst ICQRF en aan de certificeringsinstantie CREA. Daarna startte de Italiaanse overheid een eigen onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie dat de betreffende partij niet rasecht kon zijn. Dit leidde in 2016 tot het opstarten van de strafrechtzaak voor de rechtbank van Teramo.

Fraude met niet rasecht graszaad

De rechtbank stelt in de uitspraak dat is gefraudeerd door het in de handel brengen van niet rasecht graszaad. Mediterranea Sementi is veroordeeld tot het betalen van een boete, de juridische kosten en een vergoeding voor de schade die is veroorzaakt door deze fraude. Daarnaast moet de uitspraak in een regionale krant worden gepubliceerd.

De meeste pijn zit hem niet eens zozeer in de hoogte van de boete, maar in de publicatie die is bevolen door de rechtbank

Naming en shaming

Directeur Geert Staring van Breeders Trust is tevreden over de uitspraak. “Het is ons gelukt een grote speler te ontmaskeren die jarenlang de internationale graszadenmarkt verstoorde. De meeste pijn zit hem niet eens zozeer in de hoogte van de boete, maar in de publicatie die is bevolen door de rechtbank. Dat kan worden gezien als ‘naming en shaming’. Dat zal de komende jaren het internationaal handelen van Mediterranea Sementi ernstig bemoeilijken om over de imagoschade nog maar te zwijgen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin