CBS: afzetprijzen industrie stijgen sterkst sinds 1981

29-04 | |
Foto: Canva/SeventyFour
Foto: Canva/SeventyFour

De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen, zijn in maart verder gestegen.

In de afgelopen maand lagen die prijzen bijna 26% hoger dan in de dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In nagenoeg alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder. Producten van de aardolie-industrie waren in maart 106,1% duurder dan in maart 2021. De afzetprijzen van voedingsmiddelen lagen ruim 17% hoger dan vorig jaar.

Prijsdruk door prijsstijging energie en oorlog Oekraïne

De prijsdruk nam verder toe, want in februari waren de prijzen gemiddeld bijna 22% hoger dan een jaar eerder. Volgens CBS is de toename vooral te wijten aan de prijsstijgingen van energie. In maart 2022 speelt ook voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. De effecten hiervan komen bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De industrie verhoogde de prijzen door gestegen kosten van grondstoffen, energie en transport. Daardoor waren de ondernemingen zelf ook meer geld kwijt. De producentenprijzen hangen nauw samen met de inflatie omdat de hogere industrieprijzen ook leiden tot hogere prijzen in de winkel. Wel zullen verkopers mogelijk een deel van de stijging zelf opvangen.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer