Skip to content

Banken: ondanks negatieve inflatie stijgen prijzen supermarkten verder

Vorig jaar berekende CBS energieprijzen anders. Daardoor is er geen inflatie in oktober, maar stijgen voedselprijzen nog wel. ​​​​​​​

Nieuws
Food
Vorig jaar berekende CBS energieprijzen anders. Daardoor is er geen inflatie in oktober, maar stijgen voedselprijzen nog wel. ​​​​​​ ​​​​​​​- Foto: ANP

Vorig jaar berekende CBS energieprijzen anders. Daardoor is er geen inflatie in oktober, maar stijgen voedselprijzen nog wel. ​​​​​​ ​​​​​​​- Foto: ANP

In het dagelijks leven is nog niet te merken dat de hoge prijzen zijn gedaald, zeggen twee economen over de eerste raming van de inflatiecijfers van oktober van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen in bijvoorbeeld supermarkten stijgen nog steeds volgens kenners van ABN Amro en Rabobank, maar wel minder hard dan afgelopen maanden.

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat het dagelijks leven in oktober 0,4% goedkoper is geworden vergeleken met oktober vorig jaar. De negatieve inflatie is volledig het gevolg van lagere energieprijzen. In oktober 2022 waren die namelijk bijzonder hoog.

CBS berekent energieprijzen anders dan vorig jaar

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro en Frank van Es van Rabobank vinden dat de cijfers van het CBS een vertekend beeld geven, omdat het statistiekbureau energieprijzen op een andere manier berekent dan vorig jaar. Toen keek het CBS naar de tarieven voor nieuwe energiecontracten, die vorig jaar flink duurder werden. Maar mensen sluiten niet elke maand een nieuw energiecontract af. Daarom gebruikt het CBS nu ook de tarieven van lopende contracten en die tarieven zijn vaak minder hoog. Oude inflatiecijfers zijn echter niet aangepast op de nieuwe methode. “Dat maakt nogal wat uit, want anders zouden we geen deflatie hebben”, zegt Phlippen. Een negatieve inflatie wordt ook wel deflatie genoemd.

Ook Van Es van Rabobank vindt dat de inflatiecijfers van het CBS niet goed laten zien wat Nederlanders op dit moment elke dag merken. Rabobank past de nieuwe methode van het CBS wel toe op de cijfers van vorig jaar en komt uit op 6,5% inflatie. “Dit strookt meer met de realiteit, want de meeste prijzen zijn helemaal niet gedaald ten opzichte van vorig jaar.”

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin