Duitse voedingsindustrie investeert 12% minder

16-11-2021 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

De Duitse voedingsmiddelenindustrie heeft vorig jaar 11,7% minder geïnvesteerd.

Dat blijkt uit een overzicht van het Duitse statistische bureau Destatis. In totaal investeerde de Duitse voedingsmiddelenindustrie vorig jaar € 4,65 miljard in materiële vaste activa, zoals gebouwen, installaties, transportmiddelen en computers. In 2019 was dat nog € 5,27 miljard. De voedingsmiddelenindustrie besteedt 82% tot 86% van zijn investeringen aan nieuwe installaties. Zo’n 13% tot 17% wordt uitgegeven aan grond en gebouwen.

Voedingsmiddelenindustrie Duitsland

De voedingsmiddelenindustrie telt in Duitsland ruim 4.900 bedrijven met in totaal zo’n 680.000 werknemers. In 2019 hebben iets minder dan 4.100 bedrijven investeringen gedaan in uitbreiding van hun productie. De totale omzet van de voedingsmiddelenbedrijven in Duitsland bedroeg in dat jaar € 167 miljard.

Aandel voedingsmiddelenindustrie

De Duitse industrie als geheel investeerde vorig jaar € 60,8 miljard. De helft daarvan komt voor rekening van vier branches; de bouw van vrachtwagens, de chemische industrie, machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. De voedingsmiddelenindustrie had vorig jaar een aandeel van 7,6% in de totale investeringssom van de Duitse industrie.

Het aandeel van de voedingsmiddelenindustrie in de totale investeringen van de Duitse industrie was iets groter dan het jaar daarvoor omdat in andere branches de investeringen sterker werden teruggeschroefd als gevolg van de corona-uitbraak. De totale investeringen in vaste activa in de Duitse industrie waren 13,9% minder dan in 2020. Vooral in de productie van elektronische apparatuur voor gegevensverwerking werd minder geld uitgegeven aan nieuwbouw en uitbreiding van de productiecapaciteit.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer