Skip to content

Eten we kweekvlees eerst in de ruimte of in Nederland?

Hoe voorzie je astronauten van voeding op een missie van drie jaar, zonder dat het voedingswaarde verliest? En hoe bereid je dat dan?

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
kweekvlees ruimte

Wetenschapper Garcia onderzoekt de mogelijkheden van het kweken van vlees in de ruimte en kijkt daarbij naar vier grote moeilijkheden. Foto: Canva

Hoewel kweekvlees nog niet te vinden is op ons alledaagse menu, onderzoekt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al of je kweekvlees kunt maken in de ruimte. Wetenschapper João Garcia houdt zich voor ESA bezig met dit onderzoek.

Het zou goed nieuws zijn voor toekomstige astronauten naar Mars of andere planeten: zij kunnen dan zelf vlees maken, zonder dat ze het vanaf de aarde moeten invliegen. Want hoe voorzie je astronauten van voeding op een missie van drie jaar, zonder dat het voedingswaarde verliest? En hoe bereid je dat dan?

Beperkte ruimte

Garcia onderzoekt de mogelijkheden van het kweken van vlees in de ruimte en kijkt daarbij naar vier grote moeilijkheden. Het eerste is het laten groeien van spiercellen in de ruimte. “We weten dat astronauten hun spiermassa verliezen in de ruimte, dus eigenlijk is het vreemd dat we juist spiercellen proberen te laten groeien,” aldus Garcia. Toch kweekt hij nu cellen in een lab met weinig zwaartekracht om te zien wat het precieze effect is. Een uitdaging hierbij is ook de beperkte ruimte. Garcia stelt dat het mogelijk is om een bioreactor te laten werken in de ruimte, maar die kan natuurlijk niet te groot zijn.

Bekijk de video: Spacefarming, de toekomst van voedsel

Een tweede moeilijkheid waar Garcia naar kijkt, is het hergebruiken of verwerken van het afval van kweekvlees. Op aarde kun je afval gewoon weggooien, maar in de ruimte mag je niets verliezen. Er wordt daarom ook gekeken naar de mogelijkheden om een groeimedium te hergebruiken. De hoeveelheid die meegenomen kan worden is beperkt, maar is een cruciale stap om kweekvlees te produceren.

Ten derde zijn de astronauten erg druk in de ruimte, ze zijn tenslotte continu aan het werk. Het is daarom van belang dat het kweken van vlees een automatisch proces wordt.

Bereiding

Als laatste kijkt Garcia naar de mogelijkheden rondom het bereiden van het vlees. Als kweekvlees is geproduceerd, moet het natuurlijk nog klaar gemaakt worden en dat is niet makkelijk zonder keuken. “Grillen is geen optie vanwege het gevaar van open vuur,” zegt Garcia. “Een oven of magnetron zou een alternatief kunnen zijn, hoewel een magnetron niet de lekkerste manier van koken is.” Uiteindelijk hoopt Garcia een klein en breed inzetbaar apparaat te ontwikkelen dat betrouwbare hoeveelheden kweekvlees kan maken.

Het onderzoek van Garcia is niet alleen interessant voor astronauten, maar ook voor ons op aarde. Door de jaren heen hebben ruimtevaartorganisaties belangrijke landbouwtechnologieën ontwikkeld die boeren vandaag gebruiken én hebben we de kant-en-klaarmaaltijd te danken aan de astronaut. Wanneer een mogelijkheid wordt gevonden om groeimedium te hergebruiken, zal dat bijvoorbeeld de kosten van kweekvlees enorm drukken.

Auteur: Ruben Baart, Creative Lead bij Next Nature

Lees ook: Toekomst van kweekvlees

Snel delen

next nature logo
Next Nature

Organisatie die onderzoekt en laat zien hoe mensen over technologie, design en de toekomst denken.

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin