Doorgaan naar artikel

EU laat 20 algensoorten toe voor voeding

Meer dan twintig algensoorten hebben een Europese toelating gekregen van de Europese Commissie.

Algensoorten voeding

Tot nu toe waren vijf soorten microalgen toegestaan in humane consumptie, de bekendste spirulina en chlorella Foto: Canva

Meer dan twintig algensoorten hebben een Europese toelating gekregen van de Europese Commissie. Deze algen mogen vanaf nu gebruikt worden in voeding of voedingssupplementen.

In totaal zijn nu zestig algen, microalgen en (zee)wieren toegestaan voor humane consumptie. De toelating is onderdeel van het plan om een sterke en duurzame algensector in de Europese Unie op te bouwen. De EU stelt met deze ontwikkeling een groot knelpunt te hebben weggenomen voor de algenindustrie. De producenten van de algen hoeven niet meer het tijdrovende en kostbare novel food-traject te doorlopen. Welke soorten nu precies zijn toegelaten, is nog niet duidelijk.

Vijf soorten microalgen toegelaten

Tot nu toe waren vijf soorten microalgen toegestaan in humane consumptie, de bekendste spirulina en chlorella. Op dit moment worden microalgen voornamelijk hoogwaardig toegepast, zoals algenpoeder in voedingssupplementen.

Algen als duurzame eiwitbron

Algen worden gezien als duurzame eiwitbron vanwege hun snelle reproductie, lage uitstoot, hoge eiwitgehalte (40-60%) en omdat ze gekweekt kunnen worden op een klein oppervlak.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin