Europese goedkeuring voor verkoop eiwitproducten MycoTechnology

05-01 | |
MycoTechnology
Het eiwitproduct kan onder andere gebruikt worden als ingrediënt in plantaardige zuivelalternatieven en vleesvervangers. Foto: Canva

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor het in de EU op de markt brengen van een eiwitproduct van het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology.

Het gaat om een eiwitproduct dat gemaakt wordt door middel van fermentatie. Het product bestaat uit erwten- en rijsteiwit dat gefermenteerd is met behulp van shiitake-paddenstoelenmycelia (schimmel). Door middel van fermentatie verbeteren sensorische, functionele en nutritionele eigenschappen van het plantaardig eiwit. Het kan onder andere gebruikt worden als ingrediënt in plantaardige zuivelalternatieven en vleesvervangers.

MycoTechnology in Europa

Het bedrijf ziet de mogelijkheid om naar de EU uit te breiden als ‘de volgende grote groeigrens’ die het nu over gaat. Het stelt de eerste Europese vertegenwoordigers aangenomen te hebben, die gevestigd zijn in Nederland en Duitsland. Het is tevens een samenwerking aangegaan met het bedrijf Brenntag voor de distributie van het product. MycoTechnology haalde vorig jaar $ 85 miljoen op in een investeringsronde, onder andere om uit te breiden naar Europa.

In gesprek met Europese voedingsindustrie

Alan Hahn, CEO van MycoTechnology: “Autorisatie betekent dat we voedsel- en drankproducenten nu voor het eerst toegang kunnen bieden tot onze geavanceerde plantaardige eiwitten in Europa. (…) Het stelt merken in staat om de technische- en smaakbarrières te overwinnen die gepaard gaan met andere plantaardige eiwitten, wat consumenten een dwingende reden geeft om over te stappen.”

Volgens de CEO is het bedrijf al in gesprek met ‘toonaangevende spelers’ in de Europese voedingsindustrie om producten met het eiwit van het bedrijf te maken en op de markt te brengen. Volgens het bedrijf is het eiwit van de ‘hoogste voedingskwaliteit’, heeft het minder antinutriënten en een betere verteerbaarheid. Hierdoor kan 99,9% van het geconsumeerde eiwit worden verteerd.

Op de lijst van Novel Food-producten

Het product van MycoTechnology komt op de lijst met Novel Food-producten te staan. Dit zijn nieuwe voedingsproducten waarvoor bedrijven dossiers over voedselveiligheid moeten indienen bij de EU. Voedselveiligheidsinstantie Efsa beoordeelt de producten, waarna de Europese Commissie besluit of ze op de markt gebracht mogen worden. Efsa gaf in april vorig jaar al een positieve beoordeling over het product.

Kloosterman


Beheer