Skip to content

GMO wordt mogelijk

De Europese Commissie wil soepelere regels voor genetisch gemodificeerde gewassen.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
GMO wordt mogelijk

Boeren kunnen met de nieuwe wetgeving beter selecteren op voedingswaarde of stoffen die allergieën veroorzaken. Consumenten krijgen dus op hun beurt die keuze in de supermarkten. Foto: ANP

De Europese Commissie wil soepelere regels voor genetisch gemodificeerde gewassen.

Via genoomtechnieken, waarbij het DNA van planten aangepast wordt, kunnen gewassen sneller resistent gemaakt worden voor ziektes dan via de gebruikelijke wijze. In Brussel hing jarenlang een stigma op het genetisch modificeren van planten, na oproepen vanuit de landbouwsector komt daar nu dus verandering in.

Een sterkere variant van de plant maken

Al eeuwenlang worden planten geselecteerd op bepaalde eigenschappen. Dat kan gaan over de grootte van hun fruit, de temperatuur waarin ze kunnen groeien maar ook hun resistentie voor ziektes. Door planten die het op een van die gebieden goed doen met elkaar te bestuiven, wordt er zo een sterkere variant van de plant gemaakt. Dat proces duurt echter lang. Er zijn soms meerdere generaties van planten nodig voor het effect echt zichtbaar wordt.

Dat moet dus sneller vindt de Europese Commissie. Door bepaalde genoomtechnieken toe te staan, moeten Europese boeren beter kunnen concurreren met die in Amerika en de rest van de wereld. In veel landen was het al toegestaan om gewassen genetisch te modificeren.

Boeren kunnen beter selecteren op voedingswaarde of stoffen die allergieën veroorzaken

Volgens de Commissie kunnen boeren profiteren van de nieuwe wetgeving. Het wordt zo makkelijker om gewassen en plantsoorten te vinden die passen bij het klimaat waarin boeren werken. Ook hebben ze meer keuze uit planten die resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Het gebruik van gif of kunstmest kan daardoor ook afnemen. Dat kan voor Nederlandse boeren goed uitkomen.

Voor de consument levert het volgens de Commissie vooral meer keuze op. Boeren kunnen beter selecteren op voedingswaarde of stoffen die allergieën veroorzaken. Consumenten krijgen dus op hun beurt die keuze in de supermarkten.

Alleen soorteigen DNA

Niet alle technieken zijn echter toegestaan door de voorgestelde Europese wetgeving. Zo mogen alleen technieken gebruikt worden waarin er geen DNA van andere plantsoorten in een gewas geïntroduceerd worden. Het enige DNA dat gebruikt mag worden moet dus van dezelfde soort zijn.

Volgens Jan Huitema van de VVD is het voorstel goed nieuws voor ons milieu en voedselvoorziening. “We worden minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen en ondanks de steeds moeilijkere teeltomstandigheden, door onder andere klimaatverandering, is het toch mogelijk voedsel te produceren.”

Volgens Huitema zijn de voorstellen vooral voor Nederland van belang. “In veel landen mogen deze nieuwe veredelingstechnieken wel gebruikt worden. In Europa nog niet. Nederland dreigde daardoor haar positie als plantveredelaar te verliezen.”

Snel delen

Afbeelding
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin