Doorgaan naar artikel

Groentesnijderijen kunnen rol spelen in eiwittransitie

Productiehal van een snijderij. Groentesnijderijen zijn een belangrijke partij in de tuinbouwketen, als schakel tussen teler en retail. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Productiehal van een snijderij. Groentesnijderijen zijn een belangrijke partij in de tuinbouwketen, als schakel tussen teler en retail. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Als schakel tussen teler en retail zijn groentesnijderijen een belangrijke partij in de tuinbouwketen. De bedrijven kunnen ook een rol spelen in de eiwittransitie. Gesprekken met telers zijn gaande.

Nederland is een voorloper in gesneden groenten, zowel in consumptie als in productie. Het segment doet het in de winkels nog steeds beter. Dat zou het ook voor telers steeds aantrekkelijker moeten maken om voor dit segment te produceren. Wat zijn de ontwikkelingen? Waar moet de producent zich op richten? Waar komt in de toekomst meer vraag naar?

Gerrit van Gelder, directeur van Van Gelder, koopt zelf in, landelijk maar ook in het buitenland. Veel contacten lopen via handelshuizen, maar ook rechtstreeks bij telers en andere producenten. In Nederland maken ze veel gebruik van contractteelt, vaak jarenlang met dezelfde telers.

Gerrit van Gelder is één van de zoons van de oorspronkelijke oprichter van het familiebedrijf. Hij begon in 1975 als bedrijfsleider in een groentewinkel in Ridderkerk en sindsdien is het een gestage groei naar de huidige situatie, twee winkels en op een A-locatie een groot pand met een nagenoeg volledig gemechaniseerd magazijnproces en eigen productieomgeving voor het verpakken, bewerken, bewaren en transporteren van groenten en fruit. Het geheel is modern vormgegeven en gasten kunnen culinair verrast worden in een Experience Center. Van Gelder levert voornamelijk aan de foodservice.

Kans voor akkerbouwers en tuinders

Het produceren van plantaardige eiwitten is goed mogelijk in Nederland, en de markt voor vegetarische producten neemt toe. Echter, tot nu toe kunnen akkerbouwers geen geld verdienen aan veldbonen of andere vlinderbloemigen. De sleutel tot succes zou kunnen liggen bij de verwerkers. Kunnen zij meer marge behalen en een betere prijs betalen aan de producent?

Het is tekenend voor de samenwerking dat Van Gelder in gesprek is gegaan met akkerbouwers over de verwachtingen voor de toekomst. Van Gelder ziet ook de toename in de groei van vleesvervangers. Daar ziet hij een kans voor akkerbouwers en tuinders. “Van cassave kunnen we vegetarische garnalen maken, maar van rode bieten kunnen we heerlijke hamburgers maken en met peulvruchten is natuurlijk ook heel veel mogelijk. In het Experience Center kunnen we een heel gangendiner aanbieden, volledig vegetarisch waarbij we de dierlijke producten echt niet missen. Dit is een grote kans voor onze producenten.”

Lees het hele artikel op Gfactueel.nl: Gesneden groente nog lang niet uitontwikkeld

Lees meer over

Snel delen

Bernadette Kroon
Bernadette Kroon

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin