Skip to content

Handel in carbon credits schuurt

Een verbeterde bodem houdt meer CO2 vast. Dáárin zit de winst. Verbetering van biodiversiteit is bijvangst. - Foto: Peter Roek premium

Een verbeterde bodem houdt meer CO2 vast. Dáárin zit de winst. Verbetering van biodiversiteit is bijvangst. - Foto: Peter Roek

Op het idee is niet zoveel aan te merken. Een partij compenseert haar belastende activiteiten elders.

Rabobank heeft een systeem opgezet voor handel in zogenoemde carbon credits. De speciaal opgerichte Rabo Carbon Bank meldt dat de eerste carbon credits op Nederlandse bodem zijn verkocht. Hoogwegt, Interpolis, Vattenfall, Greenchoice en Interfood dringen ermee hun CO2-footprint terug.

Hoe werkt het? Melkveehouders en akkerbouwers passen hun bedrijfsvoering aan. Door minder te ploegen, minder kunstmest te gebruiken of kruidenrijk grasland te zaaien, verbetert de bodem die daardoor meer CO2 vasthoudt. Dáárin zit de winst. Verbetering van biodiversiteit is bijvangst. De maatregelen kosten de boer wel geld. Met de carbon credits ontvangt hij een tegemoetkoming. Rabobank meldt dat 90% van de credits naar de boeren gaat.

Bron wordt niet aangepakt

Waar het schuurt is dat het systeem niet voorziet in aanpak bij de bron. Uiteindelijk is dat toch de opzet om de CO2-uitstoot te verminderen. En als het dan toch ketendenken is, zou het mooi zijn dat de klimaatcompensatie in de keten plaatsheeft. Zoals natuurcompensatie voor bouwprojecten toch ook in de nabije omgeving geschiedt.

Rabo Carbon Bank verhandelt de carbon credits in Nederland én Verenigde Staten. Van een regionale opzet is geen sprake. Verduurzaming krijgt zo het stempel van een ordinaire wereldwijde handel in CO2-rechten. Hier gaat dan toch weer het recht van de sterksten gelden.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin