Doorgaan naar artikel

Ierse zuivelsector goed voor € 2,6 miljard

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De melkproductie in Ierland nam met 5,2% toe. - Foto: Mark Pasveer

De melkproductie in Ierland nam met 5,2% toe. - Foto: Mark Pasveer

De Ierse zuivelsector heeft vorig jaar een opbrengst opgeleverd van € 2,6 miljard. Dat is 1,7% meer dan in 2018. De totale opbrengst van de Ierse landbouw kwam uit op bijna € 8,13 miljard. Dat is 0,7% minder dan in het voorafgaande jaar.

Dat blijkt uit een voorlopige berekening van het Central Statistics Office (CSO) in Dublin. De melkproductie in Ierland nam met 5,2% toe, maar door lagere prijzen bleef de stijging van de productiewaarde beperkt.

Na aftrek van ‘eigen gebruik’, de kosten van grondstoffen, hulpmiddelen en dergelijke en van de subsidies bleef in de totale landbouw een netto opbrengst over van ruim € 3 miljard. Dat is 6,9% meer dan een jaar eerder. Het betere resultaat was onder meer te danken aan minder gebruik van veevoer door de gunstiger weersomstandigheden.

Moeilijk jaar voor Ierse vleesveesector en akkerbouw

“Sommige sectoren deden het uitstekend maar andere hadden een moeilijk jaar”, constateert het CSO. Zo daalde de opbrengst van de vleesveeproductie ondanks een wat hoger volume met 4,6% naar bijna € 2,16 miljard. Eenzelfde beeld vertoont de akkerbouw: een 5,2% hogere productie maar door lagere prijzen een daling van de productiewaarde met 2,6% naar € 2,04 miljard.

Andersom ging de productie in de varkenshouderij met niet meer dan 0,5% omhoog. Echter, de aanzienlijk hogere prijzen leidden tot een toename van de opbrengst met 18,4% naar € 543 miljoen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin