Doorgaan naar artikel

Israëlisch bedrijf 3D-print als eerste plantaardige paling

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Image

Steakholder Foods print de eerste palingvervanger ter wereld. Foto: Steakholder Foods

Het Israëlische bedrijf Steakholder Foods heeft naar eigen zeggen een wereldprimeur: het bedrijf is erin geslaagd om een palingvervanger te maken met 3D-printtechniek.

De palingvervanger is volledig plantaardig en is laag voor laag geprint met de techniek die ontwikkelt, is door Steakholder Foods. Het bedrijf stelt dat de 3D-technologie minder ingrediënten benodigd dan andere plantaardige alternatieven. Hoewel de vervanger nu volledig plant based is, verwacht het bedrijf dat in de toekomst hybride palingvervangers op de markt zullen komen met gekweekte viscellen.

Zelf geen visvervanger verkoop

Steakholder Foods is niet van plan om de palingvervanger zelf op de markt te brengen. Het bedrijf gaat de techniek verkopen aan partners. CEO Arik Kaufman: “Onze technologie is ontworpen om partners in staat te stellen om te produceren op een potentiële industriële schaal van honderden tonnen per maand, wat de kosten enorm gaat drukken. De machine kan ook gebruikt worden voor andere 3D-geprint voedsel. Die veelzijdigheid zou de winstgevendheid van voedingsbedrijven aanzienlijk kunnen vergroten en kunnen leiden naar een verschuiving naar efficiëntere en duurzamere praktijken in de sector.”

3D-geprinte visfilet

Het Israëlische bedrijf toonde de wereld begin 2023 dat het in staat was om visvervangers te printen. Toen onthulde het bedrijf een 3D-geprinte visfilet gemaakt in samenwerking met het Singaporese Umami Bioworks. Naast 3D-printen houdt Steakholder Foods zich bezig met de ontwikkeling van kweekvlees en -vis.

Sluiting Peace of Meat

Steakholder Foods is het enige beursgenoteerde kweekvleesbedrijf ter wereld. In 2022 draaide het bedrijf een verlies van $30,8 miljoen. Het draait nog geen omzet. In april 2023 trok het bedrijf de stekker uit Belgisch dochterbedrijf Peace of Meat. Steakholder Foods gaf hiervoor als reden dat het zich op deze manier beter zou kunnen focussen op zijn hoofdactiviteit: het ontwikkelen van 3D-printers voor de productie van vleesalternatieven en het op de markt brengen van zijn technologie. Ook drukt het kosten met de sluiting.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin