Doorgaan naar artikel

Kabinet wil dat consument en bedrijven drinkwater gaan besparen

Bedrijven en burgers moeten maar liefst 20% minder drinkwater gaan gebruiken.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva

Foto: Canva

Bedrijven en burgers moeten maar liefst 20% minder drinkwater gaan gebruiken, kondigt minister Mark Harbers (Waterstaat) vrijdag 25 november aan.

Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet komt om op de langere termijn om te gaan met droogte als gevolg van klimaatverandering. Ook moet Nederland beter bestand worden tegen wateroverlast.

Daarom moet er bij de inrichting van Nederland en het verdelen van de toch al schaarse ruimte meer rekening worden gehouden met de gevolgen voor water. Dat heeft niet alleen consequenties voor de bouw, maar ook voor de landbouw en de inrichting van steden en dorpen.

Afgelopen zomers moest het kabinet al ingrijpen op de korte termijn, omdat er sprake was van extreme droogte. Met deze regels wil het kabinet kaders afspreken zodat bij allerlei besluiten ook rekening wordt gehouden met de gevolgen voor het water. Belangrijk is ook dat er zuiniger moet worden omgegaan met water, vindt het kabinet. Behalve de besparing van 20% wil Harbers minder lozingen van koelwater, om de kwaliteit te waarborgen.

Grondwaterpeil omhoog

Eerder lekte al uit dat het grondwaterpeil omhoog moet. Dat moet het zakken van de grond bij droogte tegenhouden, én de uitstoot van broeikasgas koolstofdioxide (CO2) beperken. Boeren hebben al aangegeven zich zorgen te maken over de gevolgen. Een hoger grondwaterpeil zorgt voor drassige grond, en dat kan boeren in de weg zitten. Om een antwoord te hebben op droogte, dat vaker kan voorkomen door de opwarming van de aarde, moet ook meer zoetwater worden opgeslagen in voorraden.

Ook de toch al schaarste bouwlocaties worden beïnvloed door de plannen van het kabinet. Dat wil niet meer bouwen op “plaatsen die we later nodig hebben voor het bergen en afvoeren van water, zoals in de diepste delen van diepe polders en in de uiterwaarden van rivieren”.

“We lopen nu steeds meer tegen de grenzen aan, vanwege het intensieve gebruik en de klimaatverandering”, legt Harbers uit. Daarom zijn nu ingrijpende keuzes nodig, aldus de bewindsman.

Lees op Boerderij.nl: Kabinet wil waterpeil veenweiden naar 40 tot 20 centimeter onder maaiveld

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin