Skip to content

Kosten vormen belangrijke uitdaging voor kweekvleesindustrie

De kosten vormen een grote lange-termijnuitdaging voor de kweekvleesindustrie.

Updated on:
Business
Nieuws
kosten kweekvleesindustrie

Foto: Canva/wiktory

De kosten vormen een grote lange-termijnuitdaging voor de kweekvleesindustrie. Dat blijkt uit een white paper van het Britse kweekvleesbedrijf CellRev. De belangrijkste kansen voor innovatie zijn andere bioprocesontwerpen of bioreactortypes. De huidige bioreactoren zijn namelijk niet specifiek geschikt voor gebruik in de voedselproductie.

In de white paper van CellRev staat de toekomst van celproductie op commerciële schaal centraal. Hierin worden de uitdagingen rond investeringen en kansen voor innovatie benoemd. Om in de toekomst te voldoen aan de voorspelde vraag naar kweekvlees is het volgens CellRev belangrijk om hiermee aan de slag te gaan.

“De kosten vormen een grote lange-termijnuitdaging voor de kweekvleesindustrie”, zegt Elliot Swartz namens The Good Food Institute. “Daarbij gaat het zowel om investering celkweekmedia als het verbeteren van de infrastructuur. Niet alleen gebouwen, maar ook apparatuur, zoals bioreactoren. We hebben investeerders of strategische partners nodig, zoals multinationals, die voor financiering van deze initiële opschalingsfaciliteiten zorgen. Het bouwen van een proeffabriek is één ding, maar het bouwen van een grootschalige commerciële faciliteit die duizenden tonnen producten per jaar kan produceren is een ander verhaal.”

Lees ook: Samenwerking voor nieuwe techniek die prijs kweekvlees drukt

Timo Keijzer, directeur Product Marketing bij Getinge voegt hieraan toe: “In de kweekvleesindustrie moeten de kosten van de bioreactorsystemen of algemene productieprocessen zeker aangepakt worden. Alleen al om concurrerend te zijn met het huidige vleesaanbod.”

Belangrijke kansen voor innovatie

Belangrijkste kansen voor innovatie zijn andere bioprocesontwerpen of bioreactortypes voor productie. De bioreactoren die momenteel in gebruik zijn, zijn niet specifiek geschikt voor gebruik in de voedselproductie. “Er is een mogelijkheid om bioprocessen en apparatuur te creëren die geschikter zijn voor de productie van voedsel. Bij vlees zijn de cellen uiteraard het eindproduct en in sommige gevallen willen we daadwerkelijk hele weefsels creëren en deze oogsten. Daarvoor is innovatie nodig”, aldus Swartz.

Verbeteren van de productiviteit

Het grootste probleem bij de productie van cellen is de productiviteit, vertelt Vaughan Thomas, consultant bij Tillingbourne Consulting. “Hoe zorg je ervoor dat je het maximale uit het systeem haalt? Uit gist en bacteriën kunnen we een enorm hoge productiviteit halen, maar het is niet mogelijk om de dezelfde productiviteit uit zoogdiercellen te realiseren. Het verbeteren van de productiviteit en het creëren van een consistente, betrouwbare basis, is dan ook van groot belang.”

Op kostenniveau vormen vooral de cultuurmedia en verbruikskosten een uitdaging. “Deze zijn erg hoog. De biofarmaceutische marges zijn relatief genereus, maar voor kweekvlees ligt dat heel anders.”

Enquête gehouden door Cellrev

Productverlies is een barrière voor de schaalbaarheid. Dat blijkt uit een door CellRev gehouden enquête, waaraan onder meer wetenschappers en managers van kweekvleesbedrijven deelnamen. Van de respondenten verliest 40% tussen 10-30% van hun product per batch, terwijl nog eens 13,33% tussen 50-70% verliest. Dit verschil wordt vooral toegeschreven aan het gebrek aan efficiëntie binnen het huidige celproductieproces. Deze verliezen suggereren volgens CellRev een aanzienlijke barrière voor commercialisering. “Hierdoor wordt het proces aanzienlijk minder schaalbaar en economisch minder levensvatbaar.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin