Maaltijdbezorger Deliveroo wil vertrekken uit Nederland

10-08 | |
Een bezorger van Deliveroo in Utrecht. Foto: ANP
Een bezorger van Deliveroo in Utrecht. Foto: ANP

De Britse maaltijd- en boodschappenbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk in november uit Nederland.

Het platform vindt dat het niet groot genoeg is om in Nederland voldoende winst te maken en is daarom een proces gestart om te vertrekken, zo meldt ANP. Deliveroo is actief in elf markten wereldwijd. Het bedrijf heeft steeds meer last van lagere bestedingen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Dat komt waarschijnlijk doordat consumenten vanwege de inflatie op bezorgmaaltijden besparen. Door bezuinigingen op onder meer marketing viel het verlies van omgerekend zo’n € 80 miljoen mee. De omzet kwam uit op bijna € 1,2 miljard.

Deliveroo zegt de meeste omzet te behalen in landen waar het de nummer één of twee in de markt is. In Nederland is het de op twee na grootste bezorgdienst op Thuisbezorgd en UberEats na en haalt de bezorger maar 1% van de omzet.

Deliveroo timmerde hard aan de weg in Nederland

“Dit is geen beslissing die we lichtvaardig hebben genomen”, reageert operationeel directeur Eric French over het besluit om te vertrekken. “We hebben vastgesteld dat het bereiken en behouden van een topmarktpositie in Nederland een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn.” Tijdens het consultatieproces blijft het bedrijf normaal opereren.

Deliveroo timmerde in Nederland hard aan de weg. Eind vorig jaar werd een samenwerking gestart met een SPAR-winkel in Amsterdam voor de bezorging van foodretail-producten. In maart werd deze uitgebreid naar dertien winkels verspreid over het land. Ook konden Amsterdamse klanten van Deliveroo sinds april kiezen uit een assortiment van meer dan 1.200 producten van Albert Heijn. Het platform bezorgt voor in totaal ongeveer 3.400 Nederlandse restaurants en boodschappendiensten in dertig steden.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer