Doorgaan naar artikel

Nieuwe test ontwikkeld voor aantonen GM-gewas

Geüpdatet op:
Plant
Nieuws
Foto; Mark Pasveer

Foto; Mark Pasveer

Met een nieuwe test kunnen voedsel en veevoer worden getest op de aanwezigheid van producten die zijn bewerkt met moderne gentechnieken, zoals Crispr-Cas en ODM.

Het gaat onder meer om een bepaald soort koolzaad dat met de nieuwe test wel herkenbaar is aan te tonen. Dat meldt Greenpeace Europa. Het onderzoek is uitgevoerd door het Health Research Institute in de Amerikaanse staat Iowa. De methode is gevalideerd door het Oostenrijkse Federale Milieuagentschap.

SU Koolzaad

Het SU koolzaad van het Amerikaanse biotechbedrijf Cibus, dat met aangepaste genen bestand is tegen bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen, wordt geteeld in de Verenigde Staten en Canada. De olie wordt mogelijk ook geëxporteerd naar de EU. De onderzoekers verwachten dat andere aangepaste gewassen ook te ontdekken zijn nu dat ook lukt met het moeilijk op te sporen aangepaste koolzaad.

Met de nieuwe testmethode kan de Europese Unie wel eisen stellen aan genetisch gemodificeerde producten op basis van de genoemde technieken, verwachten de organisaties achter het onderzoek. ‘Gewassen die zijn aangepast met Crispr-Cas en ODM zouden volgens toezichthouders en fabrikanten niet aantoonbaar zijn, dat blijkt nu wel het geval’, aldus Greenpeace. Door de ontdekking “zijn er geen excuses meer om de eisen voor GGO’s bij deze nieuwe GGO’s achterwege te laten”, zegt voedselspecialist Franziska Achterberg van Greenpeace. De milieuorganisatie waarschuwt al jaren tegen de nieuwe gentechnieken. De organisatie vreest dat dergelijk gesleutel ‘onvoorziene neveneffecten heeft, waardoor gewassen bijvoorbeeld giftig worden of ongeremd gaan woekeren.’

Nieuwe technieken toelaten

Binnen Europa worden de nieuwe technieken door anderen juist gezien als belangrijke middelen om de landbouw productiever en duurzamer te maken. Minister Schouten heeft zich ingezet voor nieuwe veredelingstechnieken als manier om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Haar pleidooi voor Crispr-Cas als techniek toe te laten vond eind juli weerklank bij de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner.

Het onderzoek is opgezet door Greenpeace Europa en haar Duitse afdeling, meerdere andere organisaties die geen GMO-gewassen willen toelaten in Nieuw-Zeeland, Duitsland en Oostenrijk, een biologische organisatie in de VS en de grootste Oostenrijkse supermarktketen Spar.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin