Skip to content

Oatly trekt stekker uit bouw nieuwe fabrieken

Oatly

Foto: Oatly

Haverdrankproducent Oatly ziet het verlies nog verder oplopen in het derde kwartaal van 2023. Dat betekent voor het bedrijf ook dat het stopt met de bouw van nieuwe productiefaciliteiten.

Het nettoverlies loopt verder op voor Oatly. In het tweede kwartaal bedroeg dit nog bijna $87 miljoen en dat is nu opgelopen tot $112 miljoen. De omzet van het bedrijf nam toe met 2,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar $187,6 miljoen.  

Bouw fabrieken van de baan

Oatly maakt donderdag 9 november ook bekend te stoppen met de constructie van nieuwe productielocaties in Emea (Europa, Midden-Oosten, Afrika)-regio en de Amerika’s. Het bedrijf wil meer focus aan brengen, het bedrijf minder complex maken en uitgaven aan vaste activa verminderen. Het bedrijf heeft zes operationele fabrieken, waaronder één in Nederland: in Vlissingen. Er waren drie locaties gepland of in aanbouw. Die drie worden nu geschrapt.

Omzet uit Europa neemt toe

De haverdrankproducent verkoopt meer drankjes in de Emea regio, met name in de ‘kernmarkten’. De omzet uit deze regio neemt toe, mede gedreven door prijs verhogingen. In de Emea-regio verkocht Oatly 72 miljoen liter haverdrank. In Noord- en Zuid-Amerika en Azië neemt de omzet af en ook het volume daalde. Beide regio’s zette minder af in de foodservice.

Positief ebitda

Het bedrijf schrijft wel zwarte cijfers voor de aangepaste ebitda (resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen). Daarbij worden evenmin herstructureringskosten of waardevermindering van activa die te koop worden aangeboden, meegerekend. Het doel van Oatly was om een positieve ebitda te bereiken dit jaar en met de huidige stand lijkt dat te lukken. In de afgelopen drie maanden bedroeg dit resultaat $36 miljoen. In het voorgaande kwartaal was dit nog -$52,5 miljoen. Het bedrijf schrijft dit toe aan de toegenomen omzet en afname van de kosten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin