Skip to content

Paddenstoelen kweken op robotboerderijen

De oprichters van het Amerikaanse Hedgehog hebben robothanden gebouwd die elk aspect van de paddenstoelenproductie aankunnen.

Paddenstoelen kweken op robotboerderijen

Shiitake. - Foto: Canva

De oprichters van het Amerikaanse Hedgehog hebben robothanden gebouwd die elk aspect van de paddenstoelenproductie aankunnen.

Paddenstoelen zijn niet alleen kleine umami-bommetjes, ze zijn ook nog eens eiwitrijk en voedzaam. Maar hier zit de valkuil: teeltkosten kunnen hoog oplopen. Vooral bij gastronomische paddenstoelen zoals cantharellen en shiitake. Deze moeten worden gekweekt in individuele zakken of containers in plaats van grote bedden, wat gespecialiseerde menselijke aandacht vereist. Het feit dat mensen nodig zijn voor deze arbeid, drijven de kosten natuurlijk omhoog. Medeoprichters van Hedgehog, Jamie Ballillie en Wilson Ruotolo, willen dit veranderen. Hoe? Met een gerobotiseerde paddenstoelenboerderij. 

De technologie van Hedgehog wordt aangedreven door robots die zijn uitgerust met de nieuwste snufjes op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Deze robots zijn nauwkeurig ontworpen om elk aspect van paddenstoelenproductie aan te kunnen; van het planten van sporen tot het oogsten van volgroeide paddenstoelen. De robots kunnen ook de ideale oogstmomenten bepalen, wat zorgt voor maximale kwaliteit en opbrengst.

Paddenstoelen kweken op robotboerderijen
Foto: Next Nature

Betaalbare sensoren spelen een essentiële rol bij het monitoren van de groeiomstandigheden en passen parameters in real-time aan om de groeiomstandigheden van de paddenstoelen te optimaliseren. Het Amerikaanse bedrijf Hedgehog uit Tennessee streeft ernaar om landelijke netwerken van robotboerderijen op te zetten, strategisch gelegen om transportafstanden te minimaliseren en paddenstoelen dichter bij hun bestemming te brengen. Het einddoel? Het kweken en verzamelen van gastronomische paddenstoelen tegen een kostprijs die slechts een derde bedraagt van wat traditionele landbouw vereist.

Hedgehog onderstreept de mogelijkheid van technologie om onze verbinding met de natuur te transformeren, ter bevordering van duurzaamheid, innovatie en een vooruitstrevende samenwerking tussen mens en milieu. 

Lees meer via Next Nature

Auteur: Selin Kir 

Snel delen

next nature logo
Next Nature

Organisatie die onderzoekt en laat zien hoe mensen over technologie, design en de toekomst denken.

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin